Πρακτικά στο μάθημα του Ευαγγελισμού Β’ -Β3

Τα καλύτερα πρακτικά κράτησε οι : Ειρήνη Σκ.ευαγγελισμός της Θεοτόκου2

Οι πληροφορίες αντλούνται από απόκρυφτοα ιστορικά βιβλία

Ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ είναι στείρο ζευγάρι. Με πολυ προσευχή αποκτούν τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο Ζαχαρίας έμεινε άλαλος μέχρι να γεννηθεί το παιδί του και να του δώσει όνομα γιατί δεν πίστεψε τον αρχάγγελο Γαβριήλ που του ανήγγειλε την σύλληψη και γέννηση του Ιωάννη. Είχε δει κι άλλα στείρα ζευγάρια να αποκτούν παιδί και για τούτο τιμωρήθηκε ο Ζαχαρίας.

Ο Ιωακείμ και η Αννα είναι το μοναδικό στείρο ζευγάρι που μετά από πολύ προσευχή γεννούν κορίτσι, την Παρθένο Μαρία. Η Μαρία ονομάστηκε Παρθένος γιατί το μυαλό της κι η καρδιά της είχαν μονάχα τον Θεό να σκέφτονται. Δεν σκέφτηκε ποτέ να παντρευτεί.

Η Παναγία αφιερώθηκε όταν απογαλακτίστηκε στον Ναό των Ιεροσολύμων από τους γονείς της. Όταν πήγαν στο ναό η παράδοση λέει ότι τα συνομίληκά της κορίτσια που βρίσκονταν στο ναό έγιναν μια σειρά πίσω της και θαυμαστά υμνούσαν τις αρετές της Παρθένου. Ο Ζαχαρίας ο αρχιερέας την έβαλε μέσα στα Άγια των Αγίων, όπου ο αρχάγγελος Γαβριήλ της έμαθε να προσεύχεται, να μελετά και να εργάζεται. Εκεί έμεινε μέχρι τα δέκα πέντε της περίπου χρόνια. Έτσι στολίστηκε με κάθε πνευματική αρετή και ετοιμάστηκε για το μεγάλο έργο που θα αναλάμβανε.

Ο Ζαχαρίας, αρχιερέας του Θεού, με την εντολή του Θεού αρραβώνιασε την Παρθένο Μαρία με τον  49 ετών Ιωσήφ, πατέρα επτά παιδιών, χήρο, για να προστατέψει την παρθενία της, όχι να έχει σχέσεις συζυγικές μαζί της. Αν ήταν 50 χρόνων θα έπρεπε να ήταν αφιερωμένος στο Θεό, αφού είχε παιδιά. Έτσι αρραβωνιάζεται την Παρθένο 49 ετών  ώστε το παιδί που θα γεννούση η Θεοτόκος να είχε προστάτη και να θεωρείται νόμιμο παιδί του Ιωσήφ. Αλλιώς θα την λιθοβολούσαν.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ α) δίνει το μήνυμα του Θεού στη Μαρία

β) ζητάει τη συγκατάθεσή της. Πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα για να πραγματοποιηθεί η σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

γ) προετοιμάζει τη Θεοτόκο για την πολύτιμη εγκυμοσύνη της, που είναι πάνω από κάθε ανθρώπινη σκέψη, της εξηγεί όσα πρόκειται να συμβούν, της δίνει παράδειγμα την εξαδέλφη της Ελισάβετ που ενώ ήταν στειρα κυοφορεί τον Ιωάννη και εξασφαλίζει την ηρεμία που χρειάζεται για να μπορεί να κυοφορήσει χωρίς προβλήματα και αγωνίες τον Θεάνθρωπο Χριστό.

Ο Ιωσήφ αναλαμβάνει την προστασία της Θεοτόκου.

Είναι δίκαιος, δηλαδή τηρεί σαν αληθινός ισραηλίτης το Μωσαϊκό Νόμο με προσευχή, σύνεση και ουσιαστική λατρεία και αγάπη στο Θεό. Ταράζεται όταν διαπιστώνει ότι η Θεοτόκος είναι έγκυος και σκέφτεται επειδή είναι φιλάνθρωπος να την διώξει βράδυ για να μην την σκοτώσουν και για να μην κάθεται στο ίδιο σπίτι μ΄ εκείνην και επειδή τη νομιζε αμαρτωλή θα γινόταν κι εκείνος αμαρτωλός. Όμως βλέπει σε όνειρο τον αρχάγγελο Γαβριήλ που τον βεβαιώνει για την θαυμαστή εγκυμοσύνη της Θεοτόκου ότι θα γεννήσει το Σωτήρα Χριστό από το Άγιο Πνεύμα, αποδέχεται την θέληση του Θεού και δέχεται γίνει πατέρας για τον Ιησού και γι αυτό του δίνει ο αρχάγγελος το δικαίωμα να δώσει το όνομα στο γιο του Θεού : Ιησούς =σωτήρας, Εμμανουήλ = ο Θεός ανάμεσά μας.

Απόδειξη ότι δεν θεωρούσαν τα παιδιά του Ιωσήφ τον Ιησού γιο του πατέρα τους είναι η παράδοση ότι όταν ο Ιωσήφ πεθαίνοντας θέλησε να μοιράσει στα πέντε την περιουσία του για τους πέντε γιους του, θεωρούσε παιδί του και τον Ιησού, οι γιοι του αρνήθηκαν και ζήτησαν η περιουσία να μοιραστεί στα τέσσερα. Ο μόνος από τους γιους του Ιωσήφ που θέλησε να πάρει τον Ιησού στην περιουσία του πατέρα του, μισό μισο το ένα τέταρτο που κληρονόμησε, ήταν ο Ιάκωβος και ονομάστηκε από την εκκλησία “αδελφόθεος”.

Η Μαρία ήταν πριν τον τόκο =γέννα, κατά τον τόκο και μετά τον τόκο Παρθένος. Γι αυτό την ονομάζουμε “Αειπάρθενο”, πάντοτε υπάρχει παρθένος. Οι αγιογράφοι δείχνουν στην εικόνα την αειπαρθενία της Θεοτόκου με τρία αστέρια, δυο στους ώμους και ένα στο κεφάλι (πριν, κατά και μετά τον τόκο παρθένος. Επειδή  γέννησε το Θεό ονομάστηκε “Θεοτόκος῾  Επειδή ήταν η μεγαλύτερη αγία όλων των εποχών ονομάστηκε Παναγία. Λατρεύουμε πρώτο τον Θεό και μετά τιμούμε την Παναγία, μετά τους αγγέλους, μετά τους αγίους ανθρώπους. Στην αγιογραφία φαίνεται η θέση της στην κόχη του ιερού βήματος ανάμεσα σε Θεό και ανθρώπους, ουρανό και γη, ως Πλατυτέρα των ουρανών.

ευαγγελισμός της Θεοτόκου1