Πρακτικά για τους τρόπους που τιμά η Εκκλησία την Μητέρα του Θεού – Ύμνοι και Εορτές της-Β3 -2014

Τα καλύτερα πρακτικά κράτησε ο Σωτήρης Χρ., Β3.

ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Πρακτικά για τους τρόπους που τιμά η Εκκλησία την Μητέρα του Θεού –

Ύμνοι και Εορτές της-Β3 -2014

Α. Ύμνοι και Ακολουθίες προς τιμήν της Παναγίας

 1. Ακάθιστος Ύμνος (Χαιρετισμοί). Τον έψαλλαν οι Χριστιανοί όταν η Θεοτόκος ρίχνοντας πέτρες από τον ουρανό έτρεψε σε φυγή τους εισβολείς Αβάρους τον 6ο αιώνα, όλη τη νύχτα χωρίς να καθίσουν. Υπάρχουν 179 “χαίρε” στον ύμνο και περιέχει 24 οίκους με κύριο τροπάριο το Κοντάκιο ” Τη Υπερμάχω”. Η Εκκλησία θέσπισε να ψάλλεται σε τέσσερα μέρη, ένα κάθε Παρασκευή της Μεγάλης Σαρακοστής, και την πέμπτη εβδομάδα ψάλλεται ολόκληρος ο Ύμνος.
 2. Παρακλητικοί Κανόνες προς την Θεοτόκο. Υπάρχουν δύο κείμενα:
  1. Μικρός Παρακλητικός Κανόνας, τον ψάλλουμε σε κάθε περίσταση της ζωής μας. Επίσης μέρα παρά μέρα την εποχή του 15αύγουστου, από τις 1 έως τις 15 Αυγούστου.
  2. Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας, ψάλλεται μέρα παρά μέρα τον Δεκαπενταύγουστο.
 3. Θεοτοκία : Τροπάρια προς τιμήν της Παναγίας με περιεχόμενο δογματικό, δηλαδή τη διδασκαλία της Εκκλησίας για την Παρθενία, την Αγιότητα, την Μητρότητά της με υπερφυσικό τρόπο.
 4. Αναφορές προς την Παναγία σε πολλά σημεία των Ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας : “Της Παναγίας, Υπερευλογημένης Θεοτόκου ημών Μαρίας…”, “Εξαιρέτως της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας…”, “Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ…”, “Άξιον Εστίν ως αληθώς…”. Όταν τιμούμε την Παναγία στη λατρεία από σεβασμό είμαστε όρθιοι.

Β. Θεομητορικές Εορτές (αφιερωμένες στη Μητέρα του Θεού)

 1. Γενέσιο της Θεοτόκου (η Γέννηση της Παναγίας) : 8 Σεπτεμβρίου
 2. Εισόδια της Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων : 21 Νοεμβρίου
 3. Σύναξις της Θεοτόκου (τιμή ως κυρίως πρόσωπο στο γεγονός των Χριστουγέννων) : 26 Δεκεμβρίου.
 4. Σκέπη της Θεοτόκου (όραμα που είδε ο άγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν σαλός την 1η Οκτωβρίου, τον 6ο αιώνα, όπου η Θεοτόκος έβγαλε το μαντήλι της και σκέπασε τον κόσμο. Επειδή η Θεοτόκος βοήθησε το λαό μας να νικήσει το ’40 μεταφέρθηκε η γιορτή στις 28 Οκτωβρίου). Όλες μας οι εορτές είναι διπλές, εθνικές και θρησκευτικές.
 5. Υπαπαντή : 2 Φεβρουαρίου. Είναι και Δεσποτική επειδή προσφέρθηκε ο Χριστός στον Ναό, και Θεομητορική γιατί η Θεοτόκος Μητέρα προσφέρει το παιδί της, εκπληρώνοντας τον Μωσαϊκό Νόμο, στο Ναό. Γι αυτό την ημέρα αυτή γιορτάζουν οι Νομικές και Νομικοί.
 6. Ευαγγελισμός της Θεοτόκο : 25 Μαρτίου όπου ο αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε το μήνυμα στη Θεοτόκο κρατώντας σκήπτρο για να δείξει το θέλημα του Θεού Πατρός και η Θεοτόκος δέχτηκε να γεννήσει τον Χριστό.
 7. Κοίμησις της Θεοτόκου : 15 Αυγούστου (εορτάζουμε τον θάνατο και την μετάσταση της Θεοτόκου, τη μεταφορά δηλαδή στον Παράδεισο με σώμα και ψυχή, επειδή ήταν Παρθένος).
 8. Σύμφωνα με την παράδοση εορτάζουμε τα “Εννιάμερα της Θεοτόκου” στις 23 Αυγούστου.

Πρακτικά του Β3 στο μάθημα Ύμνοι και Εορτές της Θεοτόκου Μαρίας – 2014