Πρακτικά στο μάθημα : Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Πρακτικά στο μάθημα : Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Καλύτερα πρακτικά στο Β2 κράτησαν οι : Αλέξης Π., Ευδοκία Ν., Πανορμίτης Μ., Μαρία Μ.

Ο Θεός και ο κόσμος

Τα απόκρυφα βιβλία είναι βιβλία που έχουν περιεχόμενο ιστορικό ή συναισθηματικό ή αιρετικό που  δεν μπήκαν στον κανόνα της Αγίας Γραφής γιατί δεν πρόσφεραν κανένα πνευματικό όφελος. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν πνευματικά δικαιώματα και έτσι μπορούσε κάποιος για να διαβάσουν το βιβλίο του να πει ότι το έγραψε κάποιος επώνυμος, μαθητής του Χριστού. Τον 3ο αιώνα μετά Χριστόν η Εκκλησία διάβασε όλα τα κείμενα και “κλείδωσε” τον κατάλογο των βιβλίων της Αγίας Γραφής έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει κάτι ώστε οι πιστοί να διαβάζουν και να μαθαίνουν με ασφάλεια την διδασκαλία του Χριστού. Αυτό ονομάστηκε Κανών της Αγίας Γραφής.

Αίρεση. Βγαίνει από το ρήμα αἱροῦμαι που σημαίνει διαλέγω ό,τι θέλω. Αίρεση είναι η λανθασμένη απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου. Παίρνω δηλαδή ένα μέρος της αλήθειας και το διδάσκω προσπαθώντας με επιβολή, εξουσία και απάτη να πείσω τους ανθρώπους ότι είναι ολόκληρη η αλήθεια.

Η ψυχή του ανθρώπου κατά τη διδασκαλία των πατέρων της Εκκλησίας αποτελείται από τη λογική, την θέληση και την επιθυμία. Οι τρεις αυτές δυνάμεις της ψυχής πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους για να νοιώθω συγκροτημένος και ολόκληρος =σώος. Ο Χριστός με τη θυσία, την Ανάσταση και την Ανάληψή Του και την Πεντηκοστή μας χάρισε τη σωτηρία =τη δυνατότητα να ενώσουμε ξανά τις δυνάμεις της ψυχής μας σε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Αν δεν είναι ενωμένες οι δυναμεις της ψυχής μας τότε δεν είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και συγκροτημένες προσωπικότητες.

Οι Ιουδαίοι μέχρι τα δώδεκα χρόνια τους μάθαιναν τις διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου

Μέχρι τα πενήντα τους χρόνια έκαναν οικογένεια και προσπαθούσαν να αποκτούσαν όσο περισσότερα παιδιά μπορούσαν για να έχουν την ελπίδα κάποιο παιδί τους να είναι ο Θεάνθρωπος Χριστός.

Αν αποκτούσαν παιδιά μετά τα πενήντα τους χρόνια διέκοπταν κάθε συζυγική σχέση και αφιερώνονταν στον Θεό με άσκηση και προσευχή. Αν δεν είχαν αποκτήσει παιδί τότε ο Θεός και ο Μωσαϊκός Νόμος επέτρεπε να προσπαθούν μέχρι να αποκτήσουν παιδί.

Πολλές στείρες γυναίκες με προσευχή και νηστεία απέκτησαν στην Ιουδαία παιδί, και ήταν όλα παιδιά αγόρια. Η μόνη στείρα γυναίκα που γέννησε κορίτσι ήταν η Παρθένος Μαρία για να εκπληρώσει με τη θελησή της την υπόσχεση του Θεού στους Πρωτόπλαστους, ότι θα έρθει από μόνη τη γυναίκα αυτός που θα συντρίψει το διάβολο.

Ο Ιωακείμ και η Άννα ήταν ένα στείρο ζευγάρι που αξιώθηκε να γεννήσει την Παναγία Παρθένο Μαρία.