Αφιέρωμα στην Παναγία Μητέρα του Θεού – Παναγιά Κυρά – Ψηλή

Η Παναγιά μας, σ’ όλη την Ελλάδα, έχει βρεθεί σε ναούς με διαφορετικές ονομασίες. Στην Κάλυμνο, προς τιμήν της έχουν χτιστεί πολλά μοναστήρια. Ένα από αυτά, είναι και το μοναστήρι της Παναγίας Κυρά-ψηλής που βρίσκεται στο Βαθύ της Καλύμνου και έχει θέα τις πράσινες πλαγιές του νησιού.
Σύμφωνα με έναν θρύλο, το μοναστήρι το έχτισε ένας Καλύμνιος που αλλαξοπίστησε, όμως γυρνώντας  στην πατρίδα του θυμήθηκε τις ρίζες του και επέστρεψε στην πίστη του, το χριστιανισμό. Ένας άλλος μύθος, λέει πως το έχτισε ένα βοσκός. Είχε χάσει τον τράγο του και στην προσπάθειά του να τον βρει, τον είδε μέσα σ’ αυτή τη σπηλιά. Εκεί το ζώο δεν ήταν μόνο του. Ο βοσκός βρήκε μια εικόνα της Παναγίας.  Ο άνθρωπος αυτός, είχε κάνει πολλές προσπάθειες να κατεβάσει την εικόνα από τη σπηλιά, όμως πριν φτάσει στα μισά, η εικόνα επέστρεφε στη σπηλιά. Τότε οι κάτοικοι της περιοχής μετέτρεψαν τη σπηλιά σε εκκλησάκι και κατέβασαν την εικόνα με λιτανείες στο Βαθύ.
Μέχρι και σήμερα, πιστοί στην Κάλυμνο ανεβάζουν την εικόνα στη μονή κάθε Δεκαπενταύγουστο ακολουθώντας ένα δύσβατο μονοπάτι. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται ένα μεγάλο γλέντι που συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική με τσαμπούνα και χορό.

παναγιά κυρά ψηλή3

Μαρία Φρ., Β3

Leave a Reply