ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ- ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΩΣΤΗ

Στα παλιά τα χρόνια στο Βαθύ της Καλύμνου οι πιστοί πήγαν στην εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία της Ανάστασης του Χριστού. Ξαφνικά ακούστηκαν φωνές : “Ερχονται οι πειρατές”. Φόβος έπιασε τους πιστούς, παρακάλεσαν την Παναγία να τους σώσει λέγοντας “Παναγιά χώσου στη γη”. Και η Εκκλησία μαζί με τους πιστούς χώθηκε μέσα στη γη.

Μετά από πολλά χρόνια τέτοιες μέρες, Μεγάλη Παρασκευή – Μεγάλο Σάββατο, δυο βοσκοί ξέμειναν στην ακτή, κοντά στην εκκλησία. Γύρισε ο ένας και είπε στον άλλο: “Θα πάω να δω αν υπάρχει εδώ γύρω εκκλησία, να πάρω αντίδωρο να δώσω  και εσένα μέρα που είναι”. Μετά από πολλές ώρες γύρισε πίσω.

– “Καθώς περπατούσα βρήκα μια εκκλησία. Οι άνθρωποι ήταν βέβαια παράξενα ντυμένοι, αλλοτινά. Πήγα όμως κοντά τους και στο τέλος πήρα αντίδωρο και σου φερα και σένα”. Ο άλλος βοσκός τότε τον προσκύνησε κα ιτου είπε με δέος : ” – Αδελφέ μου αξιώθηκες να δεις ό,τι δεν βλέπουμε εμείς, είδες αγίους ανθρώπους που τους προστατεύει στον Παράδεισο η Παναγία”. Για τούτο κι ονομάστηκε η Εκκλησία “Παναγιά Χωστή”. Είναι στα δεξιά καθώς κατεβαίνουμε πίσω από το εστιατόριο, λίγο πριν βγούμε στη Ρίνα, την παραλία του Βαθύ.

παναγία Χωστη

Μιχάλης Ρ., Β3

Leave a Reply