Σύγχρονοι Καλοί Σαμαρείτες – Μητέρα Τερέζα

από την Νομική Αργ., Β1

μητέρα τερέζα1Η Μητέρα Τερέζα ήταν μια Αλβανή Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Πάνω από 45 χρόνια βοηθούσε φτωχούς και αρρώστους σε όλο τον κόσμο. Αγιοποιήθηκε μετά τον θάνατό της (5 Σεπτεμβρίου 1997, σε ηλικία 87 ετών) από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Κατείχε Νόμπελ Ειρήνης (1979) για τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια.

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1910 στα Σκόπια. Πήγε στο Νταρτζίλινγκ της Ινδίας (1929) και ορκίστηκε ως μοναχή το 1931. Το 1937 εργάστηκε ως δασκάλα σ΄ ένα σχολείο στην Καλκούτα. Το 1950 πήρε την άδεια από το Βατικανό για να ξεκινήσει μητέρα τερέζα2το ιεραποστολικό της έργο. Το 1952 μετέτρεψε έναν παλιό Ινδουϊστικό Ναό στην Καλκούτα σε κτίριο για την ίαση των ανθρώπων που πέθαιναν. Επίσης το 1955 άνοιξε ένα ορφανοτροφείο στην Καλκούτα. Στη συνέχεια άνοιξε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε ολόκληρη την Ινδία, αλλά και στη Ρώμη, την Τανζανία και την Αυστρία. Ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο για να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους. Βοήθησε τους πεινασμένους στην Αιθιοπία, τα θύματα της πυρηνικής έκρηξης της Τσέρνομπιλ, καθώς και τα θύματα ενός σεισμού στην Αρμενία. Το 1983 κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, έπαθε καρδιακή προσβολή κι έκτοτε κυκλοφορούσε με βηματοδότη. Πέθανε το 1997 στην Καλκούτα της Ινδίας.

Η Μητέρα Τερέζα είναι ένα παράδειγμα σύγχρονου Καλού Σαμαρείτη. Η προσφορά της, και η αγάπη της για τους συνανθρώπους, είναι παρόμοια μ΄ αυτή του Καλού Σαμαρείτη, στην Παραβολή του Χριστού. Ωστόσο δεν είναι η μοναδική. Χιλιάδες άνθρωποι σ΄ όλον τον κόσμο κάνουν τέτοιες πράξεις, γνωστοί ή άγνωστοι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αξιόλογοι του Καλού Σαμαρείτη και αξίζουν το σεβασμό όλων μας. Η αγάπη τους για το συνάνθρωπο είναι ασύγκριτη και κανείς δεν μπορεί να τους συναγωνιστεί. Βοηθούν όταν μπορούν, ακόμα κι αν αυτό που κάνουν είναι μικρό. Η αξία αυτού του “μικρού” όμως είναι ΜΕΓΑΛΗ. Όλοι μας μπορούμε να βγάλουμε τον Καλό Σαμαρείτη που κρύβουμε μέσα μας, αρκεί να τον θέλουμε!