Παραβολές – Σπλαγχνικού Πατέρα (Ασώτου Υιού)

16/07/2013 –  Τι είναι παραβολές – Παραβολή του Σπλαγχνικού Πατέρα (Ασώτου)

Τι είναι παραβολές; Παραβολές είναι μικρές, φτιαχτές ιστορίες, παρμένες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που φανερώνουν πολύ παραστατικά και ζωντανά νέες και μοναδικές αλήθειες για τον Θεό, τον συνάνθρωπό μας και την φύση και την αγάπη του Θεού για μας. Οι ιστορίες αυτές εντυπωσιάζουν τους ανθρώπους, αγγίζουν σε κάθε εποχή την καρδιά μας και προκαλούν αλλαγές στη ζωή μας, μας οδηγούν να μιμούμαστε τη ζωή του Χριστού. Ο Χριστός αναζητούσε τους ανθρώπους της εποχής του, μιλούσε στη γλώσσα που καταλάβαιναν και έδειχνε με τις ιστορίες αυτές τον τρόπο να ζούμε στην Βασιλεία του Θεού, στον νέο και καινούριο κόσμο που περιγράφει πώς γίνεται να ζούμε σαν τον Θεάνθρωπο Χριστό επί γης με σκοπό τη θέωση.

asotos

Η παραβολή του Σπλαχνικού Πατέρα

Την εποχή του Χριστού ήταν υπερβολικά σεβαστό αλλά συνάμα αυστηρό και τρομερό το πρόσωπο του θεού (μήπως κάπως έτσι είναι για κάποιους ακόμη και σήμερα;)
Με την παραβολή αυτή ο Ιησούς ανατρέπει την τότε ισχύουσα αντίληψη για τον Θεό και παρουσιάζει το σπλαχνικό και φιλάνθρωπο προσωπό του. Αποκαλύπτει τον Θεό της απέραντης αγάπης, ελευθερίας και συγνώμης για όλους.
Μέσα λοιπόν από την παραβολή του σπλαχνικού Πατέρα μαθαίνουμε ποιός είναι στ΄αλήθεια ο Θεός!
Και μάλλον η παραβολή αυτή λειτουργεί για όλους μας κάπως “θεραπευτικά” καθώς απέχει πολύ από την ιδέα ενός Θεού τιμωρού που υπάρχει στο μυαλό των περισσότερων!!!
Λες κι ο Θεός κάθεται και περιμένει πότε θα κάνεις το πρώτο λάθος για να σε τιμωρήσει!!!!
Είναι αλήθεια!!Ο Θεός ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ αλλά όχι να τιμωρήσει!!Είναι εκεί και περιμένει να δεχτεί κοντά του κάθε άνθρωπο που θέλει να βρεθεί κοντά στο Θεό!!!
Γιατί ο Θεός αυτός ειναι Θεός της αγάπης.Αγαπάει και συγχωρεί!
Ο Θεός Πατέρας αγαπάει πέρα απο κάθε όριο, χωρίς καμία προϋπόθεση!!!
Κεντρικό πρόσωπο της παραβολής είναι ο πατέρας σε σχέση προς όσα κάνει και για τους δυο γιούς.Τα δυο αδέρφια περιγράφονται διαφορετικά αλλά ο πατέρας παραμένει και προς τους δυο ο ίδιος: εύσπλαχνος. Κάνει και για τους δυο το ίδιο όμως με διαφορετικό τρόπο. Προς τον μικρότερο τρέχει να τον υποδεχτεί με θέρμη και να τον αποκαταστήσει στην πρότερή του κατάσταση. Αλλά και προς τον μεγαλύτερο συμπεριφέρεται το ίδιο θερμά: τον παρακαλεί να γιορτάσει μαζί τους.
Ο Θεός, λοιπόν, αγαπά απέραντα όλους , παραμένει σπλαχνικός προς όλους, και με τον τρόπο που ο καθένας έχει ανάγκη.
Και όπως θα πεί και ο Νικάλαος Καβάσιλας τον 14ο αιώνα:
“Ο Θεός είναι:
πιο στοργικός από κάθε φίλο,
πιο δίκαιος από κάθε κυβερνήτη,
πιο τρυφερός από κάθε πατέρα,
πιο πολύ μέλος μας από όσο τα ίδια μας τα μέλη,
πιο αναγκαίος σε μας από την ίδια την καρδιά μας”Το μόνο που ζητάει είναι πραγματική μετάνοια…“Τῆς πατρώας δόξης σου, ἀποσκιρτήσας ἀφρόνως, ἐν κακοῖς ἐσκόρπισα, ὃν μοι παρέδωκας πλοῦτον, ὅθεν σοι, τὴν τοῦ ἀσώτου, φωνὴν προσφέρω· ἥμαρτον, ἐνώπιόν σου, Πάτερ οἰκτίρμον, δέξαι με μετανοῦντα, καὶ ποίησόν με ὡς ἕνα τῶν μισθίων σου.”

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2012/02/blog-post_1716.html#ixzz2L6OPi9Vp

Αν είχαμε χάσει όλη την Αγία Γραφή και μας είχε μείνει μόνο αυτή η παραβολή θα είχαμε το νόημα όλης της διδασκαλίας του Χριστού μας.

Ο μικρότερος γιος δεν είχε δικαίωμα να πάρει περιουσία. Παρόλα αυτά ο πατέρας του του δίνει χρήματα. Γιατί φεύγει μακριά από την πόλη κι από την χώρα του; Θέλει να φύγει μακριά από τον πατέρα του για να μην μαθαίνουν τί κάνει κια να έχει πλήρη ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει

Γιατί ο πατέρας δεν εμπόδισε τον γιο του να φύγει; δεν τον αγαπούσε; Τον αγαπούσε πάρα πολύ και γι αυτό σεβάστηκε την ελευθερία του και την επιθυμία του και τον βοήθησε όσο μπορούσε δίνοντάς του ό,τι θα τον βοηθούσε.

Πώς ξόδεψε τα χρήματά του ο άσωτος γιος; γιατί τον ονομάζουμε άσωτο; Σπατάλησε όλη του την περιουσία αλλά και την ψυχική του υγεία και τα χαρίσματα που είχε για να ζει χωρίς να σκέφτεται, όπως έρχονταν τα πράγματα. Για αυτό λέμε ότι δεν ήταν “σώος” ήταν άσωτος, επειδή δεν ζούσε εσωτερικά αλλά μόνο με τις αισθήσεις του.

Κράτησε για πάντα αυτή η ζωή του άσωτου; Τι έγινε μετά; Ο άσωτος σπατάλησε γρήγορα τα χρήματά του, οι εφήμεροι φίλοι που απέκτησε όσο είχε χρήματα τον εγκατέλειψαν, έπεσε πείνα στη χώρα και αναγκάστηκε να βόσκει χοίρους, απαγορευμένα και ακάθαρτα για τους ισραηλίτες ζώα, για να τρώει από την τροφή της, δηλαδή τροφή χωρίς ουσία και νοστιμιά.

Τι θα πει “ήρθε στον εαυτό του”; Για πρώτη φορά σκέφθηκε την κατάστασή του και άρχισε να αντιμετωπίζει λογικά την κατάστασή του. Έτσι σκέφθηκε πώς περνούσε στο σπίτι του αγαπημένου του πατέρα και γυρνά πίσω.

Τι αποφάσεις παίρνει ο άσωτος για τη ζωή του και την επιστροφή του; Αποαφασίζει να γυρίσει όχι σαν γιος αλλά  σαν δούλος. Έχει συναίσθηση πια ότι δεν έπρεπε να ζητήσει περιουσία αφού δεν είχε δικαίωμα σ΄αυτήν και επίσης ότι έσφαλλε όχι μονάχα στον πατέρα του αλλά και στον Θεό γιατί δεν σεβάστηκε τους κανόνες του Θεού για το σεβασμό του πατέρα και για την σπάταλη ζωή του. Έτσι ξεκινά με απόφαση να ταπεινωθεί μπροστά στον πατέρα του και να παραδεχθεί την πραγματικότητά του.

Ο πατέρας του πώς του φέρνεται όταν γυρίζει; Ο πατέρας του τον περιμένει και μόλις τον βλέπει τρέχει τον αγκαλιάζει, τον φιλάει, χωρίς να τον νοιάζει που είναι βρώμικος και λασπωμένος και άθλιος. Τον αφήνει να εκφράσει μόνο τη ν αμαρτία του στο  Θεό και μετά τον αποκαθιστά στο πατρικό σπίτι στην θέση του.

Με ποιο τρόπο ο Πατέρας αποκαθιστά τον μικρότερο γιο του στο πατρικό σπίτι; του βάζει την πρώτη του στολή, δηλαδή την αρχοντική αλλά καθημερινή για να αισθάνεται άνετα, ξανά στο σπίτι του και του δίνει ξανά το δαχτυλίδι στο χέρι που σημαίνει πως ξανά έχει δικαίωμα στην περιουσία του όπως πριν. Σφάζει το καλύτερο βόδι του και γιορτάζει τον ερχομό του παιδιού του

Πώς συμπεριφέρεται ο μεγαλύτερος γιος και αδελφός του; Θυμώνει και δεν θέλει να μπει στο σπίτι. Είναι υποκριτής και ψεύτης και ο πατέρας τον ξεσκεπάζει, τον βάζει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, ότι δνε θέλησε ποτέ να γλεντήσει κι αυτός για να μην σπαταλήσει το παραμικρό από ό,τι πρόκειται να κληρονομήσει. Είναι ελεύθερος κι αυτός να ζει κοντά στον πατέρα του σωστά και με τα δικαιώματα του πρωτοτόκου

Τι μας διδάσκει η παραβολή αυτή; Ο πατέρας μας Θεός, πάντοτε μας αγαπά και μας αφήνει ελεύθερους να ζούμε σωστά. Όταν όμως εμείς δεν ακούμε μας αφήνει να γνωρίσουμε την πραγματική δική μας δύναμη (αδυναμία) και αφού διδαχτούμε από τις λογικές συνέπειες της κατάχρησης της ελευθερίας μας τότε μας δέχεεται και κάνει μεγάλη χαρά στον ουρανό που σωθήκαμε κι είμαστε ξανά στην πατρική αγκαλίά του ασφαλισμένοι.

Παρόμοιες παραβολές είναι του χαμένου προβάτου και της χαμένης δραχμής.