Ο Χριστός ως Διδάσκαλος – Παραβολές

Αντωνία Κουλλιά, Β1, Μάγκου Έλενα, Β2

καλός σαμαρείτηςΟ ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ (Λουκάς, 10, 30-37) :
Κάποιος άνθρωπος μεταβαίνοντας στην Ιεριχώ, έπεσε θύμα κακοποίησης από ληστές οι οποίοι τον εγκατέλειψαν μισοπεθαμένο.
Ένας ιερέας και ένας λευΐτης που πέρασαν διαδοχικά από το σημείο της επίθεσης αργότερα, παρότι είδαν τον τραυματισμένο, αδιαφόρησαν και συνέχισαν το δρόμο τους.
Κάποιος Σαμαρείτης όμως που πέρασε στην συνέχεια, σπλαγχνίστηκε τον κακοποιημένο, τον περιποιήθηκε και τον μετέφερε στο πλησιέστερο πανδοχείο πληρώνοντας τον ιδιοκτήτη του για να περιποιηθεί το θύμα.
Δίδαγμα: Εκείνος που σπλαγχνίζεται τον πλησίον του, θα κερδίσει την αιώνια ζωή.

Ο ΑΣΩΤΟΣ ΥΙΟΣ (Λουκάς 15, 11-32).
asotouΈνας πατέρας που είχε δυο γιους έπειτα από απαίτηση του μικρότερου μοίρασε την περιουσία του στα παιδιά του. Ο μικρός γιος πήρε το μερίδιό του και εγκατέλειψε την πατρική εστία για να ζήσει μια άσωτη ζωή σε μια μακρινή χώρα. Γρήγορα όπως πτώχευσε και αναγκάστηκε να εργαστεί σε άθλιες συνθήκες για να επιβιώσει.
Εξαθλιωμένος τελικά και μετανοημένος επέστρεψε στο σπίτι του πατέρα του, ο οποίος τον καλωσόρισε με πολλή χαρά, αγάπη και πλούσια δώρα.
Η υποδοχή αυτή όμως δεν χαροποίησε τον πρωτότοκο γιο, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε και εξέφρασε παράπονα για άνιση μεταχείριση. Ο πατέρας του όμως αφού πρώτα τον επαίνεσε για την χρόνια αφοσίωσή του, του δίδαξε την συγχώρηση για τον άσωτο αδερφό του, ο οποίος επανήλθε στον σωστό και σωτήριο τρόπο ζωής.
Δίδαγμα: Κανένας χριστιανός όσο ηθικός και σωστός κι αν είναι, δεν μπορεί να κατακρίνει τους αμαρτωλούς αδερφούς του. Ο ουράνιος Πατέρας έχει άπειρη αγάπη για όλα τα πλάσματά του δέχεται με πολλή χαρά  την επιστροφή των μετανοημένων αμαρτωλών παιδιών του.

Ο ΤΕΛΩΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΡΙΣΑΙΟΣ (Λουκάς 18, 9-14)