Το αστέρι της Βηθλεέμ

Το αστέρι της Βηθλεέμ

Είκοσι αιώνες πριν,στην πρωτεύουσα του σημερινού Ισραήλ,την Ιερουσαλήμ,βασίλευε ο Ηρώδης.Τη βασιλεία του ήρθε να αναταράξει ένα κάπωως ασυνήθιστο γεγονός,το οποίο περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος: Μια μέσα,τρεις ανατολίτες αστρονόμοι,εμφανίστηκαν στην πόλη ζητώντας πληροφορίες,όπως υποστήριζαν, για το νέο βασιλία που είχε γεννηθεί.Ο Ηρώδης,ταραγμένος,τους κάλεσε σε ακρόαση και έμαθε από αυτούς για το μεγάλο ταξίδι που είχαν ξεκινήσει περίπου δύο χρόνια νωρίτερα.

Κατα τα λεγόμενα των σοφών,είχε εμφανιστεί στο στερέωνα ένα αστέρι με ασυνήθιστη λάμψη,το οποίο ερμήνευσαν σαν ένδειξη της χαρμόσυνης είιδησης της γέννησης κάποιου πανίσχυρου νέου ηγεμόνα.Ξεκίνησαν αμέσως απιο την πατρίδα τους για να τον προσκυνήσουν,και ακολουθούσαν το αστέρι που έλαμπε μπροστά τους συνεχώς,δείχνοντας τους τον δρόμο προς το νεογέννητο βασιλιά.Μόνο που σαν έφτασαν στην Ιερουσαλήμ το αστέρι χάθηκε απο τα μάτια τους.

Η συνέχεια είναι γνωστή…Αφού οι μάγοι έφυγαν απο την Ιερουσαλήμ,το άστρο επανεμφανίστηκε,οδηγώντας τους στη Βηθλεέμ,στο σπίτ όπου έμεναν ο Ιωσήφ,η Μαρία και ο σχεδόν διετής Χριστός.Το θαυμαστό γεγονός του τεράστιου ταξιδιού και της προσκύνησης των Μάγων συγκινεί και διδάσκει τον καθένα μας.

Αλλά….τι ήταν πραγματικά το αστέρι που έβλεπαν οι Μάγοι?Ήταν θεΪκό σημείο?Ήταν κάτι το συμπτωματικό?Επιβεβαιώνεται επιστημονικά?Θα επιχειρήσουμε παρακάτω να το κάνουμε μια προσέγγιση σε κάποια απο αυτά τα ερωτήματα,με στόχο να δόυμε αν υπάρχει κάποια απάντηση από το χώρο της επιστήμης.

Η αλήθεια είναι τις(λίγες) πληροφορίες για το συγκεκριμένο άστρο τιις αντλούμε μόνο απο το κατ΄Ματθαίον Ευαγγέλιο.Παρόλα αυτά πολλοί επιστήμονες στη διάρκεια της Ιστορίας επιχείρησαν να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά μ’αυτό.Έτσι,η πρώτη θεωρία που αναπτύχθηκε,ήταν πως το άστρο που ακολούθησανοι Μάγοι ήταν ένας μετεωρίτης.Αυτή η θεωρία φαίνεται μάλλον απίθανη,καθώς οι μετεωρήτες είναι πού συνηθισμένοι και δε θα μπορούσαν βα προκαλέσουν ήςαναστάτωση σε μορφωμένους αστρονόμους εκείνης της εποχής.

Η επόμενη πιθανότητα που εξετάστηκε,η οποία υποστηρίχθηκε απο τον Ωριγένη,ήταν να επρόκειτο για κάποιον κομήτη.Έναν κομήτη όμως τον παρατηρούν όλοι,ενώ το άστρο της Βηθλεεμ το έβλεπαν μόνο οι τρεις σοφοι.Επίσης,οι λαοί της αεχαιότητας έβλεπαν τυς κομμήτες με αρνητική διάθεση,ως προάγγελους καταστροφών και σίγουρα όχι όπως αντιμετώπιζαν οι Μάγοι το αστέρι.

Ούτε ως υπερκαινοφανής αστέραςμπορεί να θεωρηθεί το αστέριτηε Βηθλεέμ,καθώς τετοιοι αστέρες είναι ορατοί από όλους.Ούτε κάποιος πλανήτης μπορούσε να είναι,οι αστρονόμοι ήξεραν να ξεχωρίζουν πότε ένας απλός πλανήτης έλαμπε περισσότερο από το συνηθισμένο.

Τότε τι ήταν αυτό που οδηγούσε τους Μάγους στο νεογέννητο Σωτήρα?

Ο Γιόχαν Κέπλερ το 1614 εξέδωσε τη θεωρία του σχετικά με το άστρο των Χριστουγέννων: <<Το άστρο αυτό δεν ήταν οι συνηθείς κομήτες ή ένα άστρο,αλλά με ιδιαίτερα θαυμαστό τρόπο κινούνται στο κατώτρο στρώμα της ατμόσφαιρας…για να οδηγήσει τους Μάγους απο τη Χαλδαία στη Βηθλεέμ>>

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κεπλερ,που έθετε τη Γέννηση του Χριστού στο έτος 6π.Χ.,οι πλανήτες Δίας και Κρόνος στη διάρκειά του 7π.Χ. Έλαβαν μέρος σε μια τριπλή ή μεγάλη συζυγία.Προσπέρασαν δηλαδή ο ένας τον άλλο στις 27 ΜαΪου,ατις 5 Οκτωμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.Κάτι που κανονικά συμβαίνει μια φορά κάθε 20 χρόνια,μ’έναν τρόπο είχε συμββεί τρεις φορές σε λιγότερο απο ένα χρόνο.

Τέτοιες σύνοδοι όμως συμβαίνουν συχνά άρα μάλλον ούτε ως σύνοδος πλανητών μπορεί να θεωρηθθείι η μακρόχρονη λάμψη που έφερε το μύνημα της Γέννησης. Όπως φαίνεται είναι μάλλον δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρρασμα σχετικά με το υπεφυσικό γεγονόος της εμφάνισης του εκπληκτικού αυτού άστρου είκοσι αιώνες πριν.Αφήνουμε όμως τον επίλογο στον διευθυνντή του Ευγενίδειου Πλανηταρίου κ. Διονύσιο Σιμόπουλο:

<<…δυστυχώς μέχρι τώρα καμία από τις εισηγήσεις που έχουν προταθεί δεν μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως.Γιατί είναι μάλλον δύσκολο να αποδείξουμε ίλα τα επί μέρους στοιχεία που απαιτεί μιια πλήρης και τεκμηριωμένη απόσειξη.

Πολλοί μάλιστα ερευνητές Γραφών,υποστηρίζουν ότι το Άστρο της Βηθλεέμ δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο αστρονομικό σώμα ή φαινόμενο,αλλά πρόκειται απλά και μόνο γιια ένα συμβολικό άστρο των προφητειών της Π. Διαθήκης για τον προσδοκώμενο Μεσσία.Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίισης και το γεγονός ότι η εμφάνιση κάποιου άστρου ή άλλου αξιιοσημείωτουουράνιου φαινόμενου κατά τη Γέννηση σπουδαίων ανδρών της ιστορίας είναι αρκετά διαδεδομένη στα αρχαία κείμενα.

Στην τελική όμως ανάλυση δεν έχει και μεγάλη σημασία το το συνέβη στον ουρανό εκείνη τη νύχτα των Χριστουγέννων,γιατί το πολύ πιο σπουδαό συνέβαινε επάνω στη γη μας.Κάτι υπέροχο συνέβη στη μικρή μας πόλη της Βηθλεέμ εκείνο το βράσυ και το γεγονός ήταν πού σπουδαίο απο οτιδήποτε γινόταν στον ουρανό.Γιατί όταν ο Ήλιος ανέτειλε το άλλο πρωινό,την πρώτη εκείνη μέρα των Χριστουγέννων,ανέτειλε πάνω απο έναν κόσμο που πότε δεν θα μπορούσε να είναι ο ίδιος.Σήμερα η Γέννηση του Χριστού αντιμετωπίζεται ως ένα θαύμα.Πολλοί μάλιστα πιστοί θεωρούν και την εμφάνιση του Άστρου της Βηθλεέμ ως ακόμη ένα θαύμα.Αν θεωρούν και τη εμφάνιση του Άστρου της Βηθλεέμ ως ακόμη ένα θαύμα,η επιστήμη δεν έχει την δυνατότητα ούτε να υποστηρίξει,αλλά ούτε και να απορρίψει κάτι τέτοιο.Είναι ασφαλώς έξω απο το πεδίο τηε επιστήμης και απόλυτα μέσα στο πεσίο τηης πίστης.>>

Χαρούλα Π., Β2