Η κακοποίηση των παιδιών στα σήριαλς ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

Η κακοποίηση των παιδιών στα σήριαλς ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

Στις μέρες μας η κακοποίηση παιδιών στο κόσμο μας είναι τόσο συχνή που φαίνεται η κατάχρησή της στα σήριαλς της τηλεόρασης. Η  ζωή των παιδιών κακοποιείται με πολλούς τρόπους . Γελιοποιούν τα παιδιά με βάση την ανευθυνότητά τους, την ανωριμότητά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε σε ένα κωμικό σήριαλ το “Ευτυχισμένοι μαζί”. Σ΄ αυτήν την οικογένεια ο πατέρας Διονύσης μαλώνει τους γιους του με σφαλιάρες και απειλές. Επίσης στο στόχαστρο είναι ο σκανταλιάρης σε υψηλό βαθμό Θανάσης. Ο πατέρας του μοιράζει σφαλιάρες και τον απειλεί ότι θα του δώσει να φάει όχι μόνο ένα αλλά όλα τα … σκουπάκια της γειτονιάς! Έτσι, λοιπόν, τον απομονώνει και τον πείθει να συμβιβαστεί με τους όρους του αλλιώς…

παιδική κακοποίηση2Παράδειγμα παιδικής κακοποίησης εντοπίσαμε και στο σήριαλ : “Καφέ της Χαράς”. Σε ένα μικρό χωριό ένας δήμαρχος προσπαθεί να αφήσει … οπισθοδρομικούς τους κατοίκους του. Ο μικρός γιος του ο Μανωλάκης προσπαθεί να γίνει μοντέρνος αλλά ο αυστηρός πατέρας του του φωνάζει συνέχεια ενώ δεν του δίνει ουσιαστική αγωγή αλλά επικεντρώνει επιφανειακά τη μόρφωση του γιου του στην παπαγαλία γεωγραφικών γνώσεων χωρίς ουσία, δηλαδή ερωτήσεις σχετικά με νομούς και  πρωτεύουσες νομών της Ελλάδας!!! Επίσης, απειλεί όλα τα παιδιά του χωριού ότι αν παραβούν τις εντολές του, στα αγόρια θα βάζει ταμπέλα με τίτλο “είμαι τεντυμπόϋ”! και θα τριγυρνάμε έτσι στο χωριό, ενώ τα κορίτσια θα τα κουρεύει ολόκληρα σαν γλόμπους και θα κυκλοφορούν επίσης έτσι, όπως στο μεσαίωνα.

Ένα χαρακτηριστικό, επίσης, παράδειγμα είναι η κωμική σειρά “παιδική χαρά”. Σ’ αυτή τη σειρά είναι ένα ζευγάρι με τρία παιδιά, τον Νικόλα,τον Χάρη και τον Λουκά. Αυτή η εκπομπή γελιοποιεί κυρίως τον Χάρη και τον Λουκά, διότι ο Χάρης,από τη μία, είναι ανεύθυνος και τεμπελάκος και ο Λουκάς, από την άλλη, σοβαρός και σπασικλάκι. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η σειρά “Game Of Thrones” όπου εκεί πολλά παιδιά αφού αιχμαλωτιστούν, μετά από κάποια μάχη, πωλούνται, ως σκλάβοι, σε πλούσιους άρχοντες, όπου εκεί με το παραμικρό τους λάθος βασανίζονται, ως τημωρία, και κάποιες φορές θανατώνονται.

  • Η υποτίμηση των παιδιών ξεκινάει από την διακοπή των σχέσεων με τον Θεό και τους συνανθρώπους μας, γιατί ο Θεός αγαπά τα πλάσματά Του και δεν τα δυναστεύει με παράλογες εντολές, αλλά με συμβουλές που τα βοηθάν να Του μοιάσουν.

    Αυτή η εργασία έγινε από την ομάδα της τάξης Α3 : Σωτήρη Χρ., Κωνσταντίνου Τσ., Γιάννη Χ., Ειρήνη Σκ.

Leave a Reply