Κακοποίηση της ανθρώπινης εικόνας της γυναίκας ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος

Οι μορφές βίας κατά των γυναικών

πουλημένεςΕκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πέφτουν θύματα βίας με αποτέλεσμα τον σωματικό ή ψυχολογικό τραυματισμό τους ή ακόμα και τον θάνατο. Η βία εμφανίζεται σε πολλές μορφές : από την ενδοοικογενειακή βία και τους βιασμούς μέχρι τους γάμους μικρών κοριτσιών και τις κλειτοριδεκτομές. Όλα αποτελούν παραβίαση των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα είδη βίας  κατά των γυνακών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών: Ενδοοικογενειακή βία. Η βία κατά των γυναικών στον οικογενειακό κύκλο εμφανίζεται τόσο στις υπανάπτυκτες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες. Οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν συνήθως το ζήτημα σαν προσωπικό και το κρύβουν από τους γείτονες, τη κοινωνία και την πολιτεία. Ωστόσο πολλές φορές αυτά τα ζητήματα καταλήγουν σε τραγωδίες. Στις ΗΠΑ, μια γυναίκα κακοποιείται κάθε 18 λεπτά, ενώ το 22-35% των νέων γυναικών που μπαίνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων είναι θύματα βίας. Στο Περού το 70% όλων των εγκλημάτων συμπεριλαμβάνουν κακοποίηση γυναικών από τους συζύγους τους.

κακοποίηση της γυναίκας4Παραδοσιακές πρακτικές. Σε πολλές χώρες οι γυναίκες πέφτουν θύματα των παραδόσεων και των εθίμων της χώρας τους.

Ακρωτηριασμοί γεννετικών οργάνων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 85 με 115 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί κάπιοου είδους  ακρωτηριασμό των γενετικών τους οργάνων και υποφέρουν από τις παρενέργειες στην υγεία τους.

Προτιμήσεις σε γιους. Κορίτσια πέφτουν θύματα βίας πριν καν γεννηθούν καθώς σε πολλές χώρες καθώς οι γονείς προσφεύγουν σε εκτρώσεις μόλις μάθουν ότι το έμβρυο είναι κορίτσι. Στην Ινδία τις αντιδράσεις ων γυναικων προκάλεσε διαφήμιση κλινικών άμβλωσης που έλεγε ότι “είναι καλύτερο να ξοδέψεις 38 δολλάρια τώρα για να βάλεις τέλος σε ένα έμβρυο παρά 3.800 δολάρια αργότερα για την προίκα της”.

διαζευγμένηΘέματα προίκας και πρόωρου γάμου. Στην Ινδία περίπου πέντε γυναίκες την ημέρα (σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ) δέχονται επιθέσεις με οξέα για θέματα προίκας. Ο πρόωρος γάμος, που συνήθως γίνεται χωρίς την συγκατάθεση ενός κοριτσιού και στη συνέχεια οι πολλαπλές εγκυμοσύνες και γέννες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, ακόμη και τον θάνατο.

Βία στην κοινωνία. Βιασμοί. Στις ΗΠΑ τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν ότι μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού κάθε έξι λεπτά. Σεξουαλικές επιθέσεις από το σύζυγο στη γυναίκα δεν αποτελεί καν έγκλημα.

Σεξουαλική παρενόχληση. Η σεξουαλική παρενόχληση παρατηρείται συχνότερα στο χώρο εργασίας.

Κακοποίηση της γυναίκας στη διαφήμιση

Η κακοποίηση γυναικών στις διαφημίσεις είναι ένα πρόβημα που επικρατεί στις μέρες μας. Πιο συγκεκριμένα, στις διαφημίσεις βάζουν όμορφες και σχεδόν ή και κάποιες φορές γυμνές γυναίκες, ώστε να δελεάσουν τους αγοραστές να το αγοράσουν. Δεν δίνουμε σημασία για το αν θα μας χρησιμεύσει το προϊόν ή  όχι, αλλά για το περιεχόμενο της διαφήμισης.

Ένα παράδειγμα είναι η διαφήμιση “άγγελοι του Κωτσόβολου”. Έβαλαν τρεις κοπέλες, εντελώς γυμνές με μόνο ένα σκουφί χριστουγεννιάτικο για να διαφημίσουν διάφορες συσκευές.