Η κακοποίηση των γυναικών στα σήριαλ

Προβληματισμός : Είναι γνωστό ότι τα τουρκικά σήριαλ έχουν εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατέςκακοποίηση της γυναίκας4 στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Αυτό που παραμένει ανεξερεύνητο είναι πώς αυτά καταφέρνουν να διεισδύουν στην κοινωνική και θρησκευτική πραγματικότητα των μουσουλμάνων γυναικών, ιδίως του αραβικού κόσμου, και πώς μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο, με τον  οποίο βλέπουν οι ίδιες τον εαυτό τους, υποστηρίζοντας τη συζήτηση για τα γυναικεία δικαιώματα, σε χώρες που κάτι τέτοιο φαντάζει εξωπραγματικό. (Αλέξιος Π., Α2).

Την κακοποίηση των γυναικών στα σήριαλ τη συναντάμε στο ρόλο της μητέρας, την οποία εκμεταλλεύεται ο σύζυγος και τη χρησιμοποιεί ως σκλάβα. Επίσης η κακοποίηση της γυναίκας στα σήριαλ εντοπίζεται στους ρόλους όπου ο σύζυγος μεθάει και κτυπάει τη σύζυγό του ή όταν μαθαίνει ότι είναι η γυναίκα του έγκυος και την αναγκάζει να κάνει έκτρωση γιατί δεν θέλει ευθύνες. Αυτό το καταφέρνει με την βία, σωματική ή ψυχολογική.

Κακοποίηση της γυναίκας υπάρχεικακοποίηση γυναικών στα σήριαλ και στο χώρο εργασίας της πέρα από αυτήν που αντιμετωπίζει στην οικογένειά της. Πολλές φορές, στην εργασία της η γυναίκα πέφτει θύμα εκμετάλλευσης με πολλούς τρόπους και σε όλες τις ηλικίες. Μ΄ αυτόν τον τρόπο όσοι εθίζονται στην παρακολούθηση τέτοιου είδους σήριαλ δέχονται την ιδέα και βγάζουν το συμπέρασμα ότι η γυναίκα είναι κατώτερο πλάσμα. Πέρα από το να μην προβάλλονται τέτοια σήριαλ θα πρέπει οι γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν χωρίς την επίβλεψη και την καθοδήγησή τους τέτοιου είδους σήριαλς.

Μια κακοποιημένη γυναίκα χρειάζεται την υποστήριξη και τηνκακοποίηση γυναικας στις διαφημίσεις ενθάρρυνσή μας ώστε να κάνει τις επιλογές  που είναι σωστές για εκείνη. Όμως υπάρχουν κάποιες συμβουλές που δίνουν στην κακοποιημένη γυναίκα που όχι μόνο δεν είναι χρήσιμες, αλλά και επικίνδυνες :

  • Μην της λέτε τι να κάνει, πότε να φύγει ή πότε να μην φύγει
  • Μη της λέτε να γυρίσει πίσω στην ίδια κατάσταση και να προσπαθήσει ξανά.
  • Μην προσπαθήσετε να τη σώσετε ψάχνοντας  ψάχνοντας γρήγορες λύσεις.
  • Μην προτείνετε να μιλήσετε στο σύζυγό της για να διευθετήσετε την κατάσταση. Μπορεί να προκαλέσετε χειρότερα προβλήματα.
  • Μην θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο αντιμετωπίζοντας τον επιτιθέμενο άνδρα.
  • Τέλος, μην της λέτε ότι θα πρέπει να ανέχεται την κακοποίηση μέσα στην οικογένειά της για χάρη των παιδιών της. Η ψυχική ισορροπία των παιδιών και η δική της κινδυνεύουν σοβαρότερα αν μείνει σε νοσηρό περιβάλλον.

Μαρία Μακρ., Α2