Ποιες από τις διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου θα μπορύσαν να ισχύσουν στη σημερινή εποχή; Με ποιο τρόπο;

Α) Μερικοί από τους νόμους που αναφέρονται στο κείμενό μας μπορούν να ισχύουν στην εποχή μας για να την καλυτερέψουν. Αρχικά οι σχέσεις με τους συνανθρώπους μας πρέπει να είναι ισότιμες και να μην γίνονται διακρίσεις ιδιαίτερα στα 2 φύλα, μωσαΪκός νόμος, γυναίκεςάνδρας- γυναίκα . Ακόμα ένα πολύ σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας είναι η άσχημη και απάνθρωπη συμπεριφορά προς τους ξένους αλλά και αδύναμους. Ειδικά στις μέρες μας πολλοί μετανάστες διώχνονται και απορρίπτονται από τους ντόπιους με σκληρό τρόπο. Αυτό είναι κατακριτέο γιατί και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στη χώρα μας τις περισσότερες φορές για να βρούνε δουλειά και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ζωής τους. Τέλος η απονομή της δικαιοσύνης στις μέρες μας είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί όλους τους πολίτες . Οι δικαστές πρέπει να αποδίδουν την δικαιοσύνη δίκαια και ποτέ τους να μην δέχονται δωροδοκίες . Οι δικαστές πρέπει πάντα να εξετάζουν καλά την υπόθεση ώστε να αποδίδουν την δικαιοσύνη σε αυτούς που το αξίζουν. Αν όλα αυτά πραγματοποιούνταν στην εποχή μας πιστεύουμε  πως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Λαζαρή Ελένη, Λαζαρής Στέλιος, Λαζαρής Μιχαήλ, Α2

Α1) Τα θέματα που μπορούν να λυθούν σήμερα με τις διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου θα μπορούσαν να είναι:

α) Οι δικαστές να λένε πάντα το δίκιο, να μην είναι άδικοι, να μην παίρνουν δώρα για να βγάλουν απόφαση.

β) Μπορούμε να μαζεύουμε το ένα δέκατο όσων βγάζουμε και να στηρίξουμε μια κοινωνική πρόνοια αφού το κράτος αδυνατεί με τους χειρισμούς που κάνει, αν πιστεύουμε σωστά στον Θεό και τηρούμε τους νόμους Του. Έτσι θα μπορούμε να τρέφουμε τα ορφανά, τις χήρες, τους φτωχούς, τους ξένους. Τους ξένους δεν πρέπει να τους μειώνουμε για το χρώμα του δέρματος, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τον τρόπο ζωής και σκέψης τους, αλλά να τους σεβόμαστε. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, άρα πρέπει να τους βλέπουμε όπως είμαστε εμείς.

γ) Η τηλεόραση, οι εφημερίδες, τα περιοδικά μιλάνε για μαντείες, αστρολογίες και μαγικά κόλπα. Κάποιος που πιστεύει κι αγαπά το νόμο του Θεού δεν πέφτει στις παγίδες σαν χαζός ανθρώπων που προσπαθούν να εξαπατήσουν μ΄αυτούς τους τρόπους τους ανόητους. Θα έπρεπε μάλιστα να διαμαρτυρηθούμε και να πάψουν να υπάρχουν τέτοιες πηγές εξαπάτησης αφελών ή αθώων πολιτών.

δ) Να μη δημιουργούμε κοντά μας χώρους ακολασίας, αμαρτίας, αλλά ψυχαγωγίας αληθινής μέσα από υγιές θέατρο, μουσική, τέχνες που κάνουν την ψυχή μας δυνατή, φιλάνθρωπη και ωφέλιμη στην κοινωνία. Οι σχέσεις τότε των ανθρώπων θα είναι ήπιες, ομαλές και δεν θα χρειάζονται οι φυλακές και τα δικαστήρια. Αυτό βέβαια απαιτεί παιδεία και κατήχηση που σήμερα λείπουν εξ ίσου.

Πιζάνιας Γιάννης, Κωνσταντίνος Τρικοίλης, Άγγελος  Πέρος.

Β) Το να μην σκέφτεσαι άσχημα για κάποιον και να του μιλάς ανοιχτά, όπως μιλάει ο Μωσαϊκός Νόμος να κάνουν οι Ισραηλίτες, για να θεμελιώσουν τη ζωή τους στο Νόμο του Θεού, είναι κάτι που δεν ισχύει εντελώς σήμερα. Οι άνθρωποι απομακρύνονται και σχολιάζουν άλλους ανθρώπους χωρίς καν να τους έχουν γνωρίσει.

μωσαΪκός, δικαιοσύνηΓ) Στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι χωρίζονται στους ιδιοτελείς και στους ανιδιοτελείς. Ένας συμφεροντολόγος και φιλόδοξος δεν μπορεί να δει τους συνανθρώπους του ίσους με αυτόν. Στην καθημερινότητά μας μπορούμε να πούμε ψέματα με μεγάλη ευκολία, ώστε δεν το καταλαβαίνουμε. Μικροπράγματα μπορούν να παρασύρουν τον καθένα σε άσχημες πράξεις και συνήθειες. Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για κρούσματα ληστειών μέσα στα σπίτια πλουσίων, τα υπάρχοντα των άλλων ανθρώπων φαντάζουν χωρίς αξία και συγχρόνως η άσχημη πράξη τους δεν φαίνεται πια τόσο κακή, όσο αναγκαία. Δεν επιστρέφουμε τα δανεισμένα αντικείμενα που παίρνουμε ούτε ανταποδίδουμε  ή αποζημιώνουμε τον ιδιοκτήτη όταν προκαλέσουμε ζημιά όταν είμαστε συμφεροντολόγοι, όπως δείχνουν οι άνθρωποι στην σημερινή εποχή.

Αλλά υπάρχουν και οι ανιδιοτελείς άνθρωποι και τότε εκείνοι εφαρμόζουν τον νόμο του Θεού και δίνουν ελπίδα στην γενική απαισιοδοξία και απελπισία για την έλλειψη ανθρώπινων, δηλαδή δίκαιων νόμων και τη λειτουργία δικαστικής εξουσίας. Και αυτό απαιτεί να έχει πίστη κάποιος.

Δ) Σήμερα οι άνθρωποι, επίσης, φέρονται ρατσιστικά στους ξένους μετανάστες γιατί δεν έχουν ακόμη νιώσει μετανάστες. Ένας εύπορος δεν νοιάζεται για να δώσει τα περισσεύματά του σε ανθρώπους φτωχούς. Οι δανειστές στριμώχνουν ανελέητα όσους μπορούν να εκμεταλλευτούν και δεν νοιάζεται για τις συνέπειες στις ζωές τους. Υπάρχουν εργοδότες που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των φτωχών και ζούμε το γεγονός να υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι που να νιώθουν ζητιάνοι χωρίς αξιοπρέπεια παρά τις σκληρές τους προσπάθειες για επιβίωση.

Ε) Υπάρχουν δικαστές τίμιοι, και σωστοί, αλλά δεν υπάρχει επαρκές δικαστική εξουσία να εφαρμόσει τους υπάρχοτες δίκαιους νόμους. Οι άδικοι αθωώνονται και οι δίκαιοι κλείνονται στις φυλακές με τη βοήθεια ψευδομαρτύρων. Σπάνια, αν οι δικαστές είναι σωστοί τότε μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να είναι πολύ γενναίος, δίκαιος, τίμιος και αποτελεσματικός ο δικαστής, πράγμα τόσο σπάνιο, που καταντάει θαυμαστό.

φτωχοί2Στ) Ο νόμος της δεκάτης, το σαββατικό και Ιωβηλαίο έτος δεν ισχύουν σήμερα, γιατί με τις επιστημονικές μεθόδους η γη μπορεί να σπέρνεται και να αποδίδει καρπό κάθε χρονιά. Η κοινωνική πρόνοια δεν λειτουργεί και έτσι η δεκάτη δεν δίνεται στους φτωχούς, ούτε στα ταμεία προνοίας μπαίνει κάποιο αντίστοιχο ποσό. Η κοινωνική πρόνοια έχει αφεθεί στην συνείδηση των πολιτών της χώρας, και ευτυχώς υπάρχουν ακόμη πολλοί που πιστεύουν στο Θεό και κάτι γίνεται…

Συμπέρασμα :  Αν ζούσαμε σύμφωνα με τον Μωσαϊκό νόμο θα είχαμε μια ευνομούμενη πο