Περιγράψτε την εικόνα της φιλοξενίας του Αβραάμ

Αλέξης Π., Α’2

φιλοξενία αβραάμΣτην εικόνα απεικονίζεται η σκηνή της «φιλοξενίας του Αβραάμ». Ο κύριος παρουσιάστηκες στον Αβραάμ υπό την μορφή 3 ανδρών. Στο βάθος της εικόνας βλέπουμε τον Αβραάμ και την Σάρρα να προσφέρουν στους τρεις άνδρες φαγητό. Οι τρεις άντρες κάθονται μπροστά στο τραπέζι και απεικονίζονται να έχουν φτερά αγγέλων και να κρατούν στα χέρια τους ο καθένας ένα ραβδί με τον σταυρό στην κορυφή. Στην απεικόνιση αυτή παρουσιάζονται οι 3 άνδρες ως ουράνιοι επισκέπτες. Τέλος κατά τη συζήτηση οι μυστηριώδεις άνδρες ανήγγειλαν στον Αβραάμ ότι η γυναίκα του η Σάρρα θα αποκτούσε ένα παιδί, πράγμα που έγινε.

Μαρία Μ., Α2

Στην εικόνα βλέπουμε τον Αβραάμ και τη Σάρρα να είναι όρθιοι και να περιποιούνται τους επισκέπτες τους, οι οποίοι είναι καθισμένοι στο τραπέζι και γύρω από το κεφάλι τους έχουν φωτοστέφανο δείγμα της αγιότητάς τους. Πάνω στο τραπέζι υπάρχει ψωμί, γάλα, βούτυρο που ετοιμάζεται το μοσχαράκι που μαγείρεψε η Σάρρα. Στο πίσω μέρος βλέπουμε τα δέντρα κάτω από τη σκιά των οποίων αναπαύτηκαν οι τρεις φιλοξενούμενοι στο σπίτι του Αβραάμ.

φιλοξενία αβραάμ1

Γιάννης – Μιχάλης Γλ., Α1 : “Τον Αβραάμ τον βλέπουμε να φοράει μακρύ χιτώνα, μανδύα και σανδάλια. Είναι ένας σεβάσμιος γέροντας με μακριά άσπρη γενιάδα και υποδέχεται με ταπείνωση και σεβασμό τους τρεις αγγέλους, που είχαν εμφανιστεί με ανθρώπινη μορφή.

Μαρία Β., Α1 : Στην εικόνα βλέπω στη μέση δεξιά και αριστερά τρεις αγγέλους. Ο άγγελος στη μέση φορά γαλανό και μωβ χρώμα στα ρούχα του. Στα δεξιά ο άλλος άγγελος φοράει ροζ με μπλε χρώμα ρούχα και στα αριστερά ο άγγελος φοράει μπεζ με άσπρο χρώμα ρούχα. Στα δεξιά δίπλα στον άγγελο με τα ροζ και μπλε ρούχα βρίσκεται ένας γέροντας ο οποίος βαστάει μια πιατέλα με φαγητό. Πίσω από τον άγγελο με το μωβ και το γαλάζιο ρούχο είναι μια γριά γυναίκα με μπλε ρούχο και βαστάει κι εκείνη μία πιατέλα με φαγητό.

Στη μέση από εκεί που κάθονται οι άγγελοι υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι που πάνω περιέχει μια πιατέλα με φαγητό και δύο ποτήρια. Στα πόδια των αγγέλων υπάρχουν μαξιλάρια για να τα βάζουν πάνω και στα χέρια τους κρατούν ο καθένας τους από ένα ειλητάριο. Στην αριστερή πλευρά υπάρχουν μικροί καταπράσινοι θάμνοι και πίσω τους υπάρχουν κάποια κτήρια. Οι άγγελοι είναι καθισμένοι πάνω σε κίτρινα και μεγάλα καθίσματα.

Ο γέροντας φοράει γκρι ρούχα και έχει γκρίζα μαλλιά και γένια. Από πίσω τους στα δεξιά το κτίριο είναι ροζ και στα αριστερά το κτίριο είναι άσπρο με πράσινες κουμούλες και στα πλάγια έχει ρόζ χρώμα. Σε αυτά τα κτίρια υπάρχουν και παράθυρα.

φιλοξενία αβραάμ2Φανή Θ., Α1 : ” Στην εικόνα αυτή βλέπουμε τρεις αγγέλους να κάθονται γύρω από ένα ορθογώνιο τραπέζι. Κρατούν σκήπτρα, τα πρόσωπά τους είναι ωραία και φανερώνουν ευγένεια και η στάση τους είναι γαλήνια. Τα φωτοστέφανά τους φωτίζουν και λαμπρύνουν τη σκηνή και η παρουσία τους φανερώνει κάποιο μυστήριο. Οι δύο άγγελοι στρέφονται προς τον μεσαίο άγγελο.

Πίσω από τους αγγέλους διακονούν οι οικοδεσπότες, ο Αβραάμ και η Σάρρα. Ο Αβραάμ έχει πλούσια γενειάδα, μακριά μαλλιά και πλατύ πρόσωπο. Κρατεί ημισφαιρικό δοχείο και με την κλίση του σώματός του εκφράζει την φιλόξενη διάθεσή του, την προθυμία του να περιποιηθεί και να ευχαριστήσει τους επίσημους ξένους του.

Ο Αβραάμ βρίσκεται ανάμεσα στον αριστερό και τον μεσαίο Άγγελο και απέναντί του, στα δεξιά της εικόνας παριστάνεται η Σάρρα, η οποία κρατεί και αυτή ένα επιτραπέζιο σκεύος. Το βλέμμα της είναι στοχαστικό, ίσως να σκέφτεται την πληροφορία που της έδωσαν οι Άγγελοι ότι θα γεννήσει στα γεράματά της παιδί.

Στο βάθος εικονίζονται δύο οικοδομήματα και δύο δέντρα.

Την παράσταση ομορφαίνουν οι ωραίοι χρωματικοί συνδυασμοί των ενδυμάτων των προσώπων και οι πτυχές τους εξιδανικεύουν και εξαϋλώνουν τα πρόσωπα.

Όλη η σκηνή παρουσιάζει μια τελετουργική μεγαλοπρέπεια και εκτός από την παράσταση της Αγίας Τριάδας μπορούμε να δούμε και κάποια σύνδεση με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Νομική Κ., Α1 : “Ο Κύριος παρουσιάστηκε στον Αβραάμ ένα μεσημέρι καθώς καθόταν στη σκηνή του, στην περιοχή “Δρύ του Μαμβρή”. Ο Κύριος εμφανίστηκε με τη μορφή τριών αγγέλων. Μόλις τους είδε ο Αβραάμ το κατάλαβε αμέσως, έτρεξε να τοςυ προϋπαντήσει και τους προσκύνησε. Αμέσως τους κάλεσε στη σκηνή του να ξεκουραστούν. Έπειτα διέταξε τους δούλους του να σφάξουν ένα αρνί και είπε της Σάρρας της γυναίκας του να φτιάξει φρέσκο ψωμί από το καλύτερο σιτάρι που είχαν. Ετοίμασαν, λοιπόν, ένα ωραίο γεύμα για τους καλεσμένους του. Σε αυτή την επίσκεψη του Κυρίου προς τον Αβραάμ ο Κύριος του είπε πως ένα μεγάλο και ισχυρό έθνος θα προκύψει από αυτόν και πως στο πρόσωπό του θα ευλογηθούν όλα τα έθνη της γης. Του είπε επίσης πως σε έναν χρόνο  θα τον επισκεφθεί ξανά και πως μέχρι τότε η μεγάλη σε ηλικία γυναίκα του η Σάρρα θα έχει αποκτήσει γιο. Μετά από την πολύ ωραία συζήτηση και φιλοξενία του Αβραάμ οι τρεις άγγελοι έφυγαν.