Πρακτικά – Κύρια σημεία μαθημάτων για Πατριάρχες – Έξοδο

Μωσής και δέκα εντολές

Πρακτικά – σημαντικά κύρια σημεία μαθημάτων Εξόδου

Τα καλύτερα πρακτικά κράτησαν οι μαθητές/ μαθήτριες : Α1 : Σοφία Ζ., Φανερούλα Κ., Αγγελική Κ., Ιωάννα Κ., Αναστασία Κλ., Γιάννης Κλ., Σάκης Κ., Μαρία Β., Α3 : Γιάννης Σ.,

Πρακτικά – Κύρια σημεία μαθημάτων για Πατριάρχες – Έξοδο

Α. Πατριάρχες

 • Τι ήταν οι Πατριάρχες; Οι Πατριάρχες διοικούσαν με αγάπη, είχαν εξουσία γιατί είχαν σχέσεις αίματος με τους ανθρώπους που διοικούσαν.
 • Τι ήταν τα Πρωτοτόκια; Ο πρωτότοκος γιος είχε δικαίωμα διαδοχής και εξουσίας πάνω στην οικογένειά του. Είχε το τριπλό αξίωμα του Χριστού. Για την οικογένειά του δηλαδή ήταν διδάσκαλος της οικογένειάς του, αρχιερέας, δηλαδή αρχηγός στην προσευχή και Κύριος της οικογένειάς του. Ο πρωτότοκος γιος ήταν αυτός από την οικογένεια του οποίου θα ερχόταν ο Μεσίας – Σωτήρας του Κόσμου.
 • Ποιο ήταν το σημαντικό στην σχέση Θεού – Αβραάμ; Πίστεψε στον ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΟ. Εξ αιτίας της πίστεως του Αβραάμ έγινε πατέρας λαών και η Σάρρα μητέρα λαών.
 • Τι ήταν η Γη της Επαγγελίας; Ο Θεός υποσχέθηκε μια χώρα πλούσια και πανέμορφη, γεμάτη ομορφιές, που θα έδινε στην οικογένεια του Αβραάμ και τους απογόνους του, από κείνον θα προερχόταν ο Σωτήρας του Κόσμου. Γι αυτό ήταν μεγάλη κατάρα να μην μπορεί μια γυναίκα να κάνει παιδί, δεν θα μπορούσε να δώσει στην οικογένειά της την ελπίδα ότι ο Μεσίας θα ερχόταν από αυτήν.
 • Ο Αβραάμ και η Άγαρ γέννησαν τον Ισμαήλ = αρχηγό των Μουσουλμάνων.
 • Ο Αβραάμ και η Σάρα γέννησαν τον Ισαάκ = το παιδί που έκανε τη μητέρα του να γελάσει από χαρά και ανακούφιση που δεν ήταν πια στείρα.
 • Τι είναι τύπος Χριστού; Ένα πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης που έζησε όπως θα ζούσε ο Χριστός όταν θα ερχόταν στην Καινή Διαθήκη.
 • Ο Ισαάκ είναι τύπος Χριστού. Γιατί : α) έφερε χαρά με την γέννησή του, β) υπήρξε υπάκουος χωρίς να διαμαρτυρηθεί που θα θυσιαζόταν.
 • Γιατί ζητά ο Θεός από τον Αβραάμ να του θυσιάσει τον μονάκριβο γιο του; α) Για να μας διδάξει πώς πρέπει να πιστεύουμε στο Θεό με όλη μας τη δύναμη χωρίς αμφιβολίες όσο δύσκολο κι αν είναι να κάνουμε το θέλημά του όπως ο Αβραάμ. β) για να καταργήσει τις ανθρωποθυσίες. Δεν θέλει να πεθαίνει κανείς για Εκείνον. Μόνο ο Θεός θυσίασε τον γιο Του για να μας σώσει από τις αμαρτίες μας.
 • Ο Ησαύ αρνήθηκε τα πρωτοτόκια για ένα πιάνο φακές. Ο Ιακώβ με απάτη πήρε την ευλογία του πατέρα του. Για τούτο ο Δίκαιος Θεός τον τιμώρησε α) να μην δει ποτέ πια την μητέρα του, β) να ζει με το φόβο του αδελφού του, γ) να τον εκμεταλλευτεί σκληρά ο θείος του Λάβαν.
 • Τι είναι Προεικόνιση ή τύπος ή προτύπωση; Στη ζωή της Εκκλησίας κάποια γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης θυμίζουν γεγονότα της Καινής Διαθήκης που θα συμβούν βέβαια πολύ αργότερα τόσο πολύ σαν να είναι εικόνες τους με σκοπό να μας συμβουλεύουν και να μας εξηγούν το θέλημα του Θεού.
 • Προεικονίσεις : α) Η Κλίμακα (σκάλα) του Ιακώβ μας θυμίζει την Παναγία και μας διδάσκει ότι Εκείνη έγινε γέφυρα μεταξύ Θεού κι ανθρώπων κι ήρθε στη γη ο Θεός. β)
 • Ο Ιακώβ παντρεύτηκε α) τη Λεία και έκανε έξι γιους και μία κόρη, β) τη Ραχήλ κι έκανε δύο γιους και γ) με τις δύο δούλες των συζύγων του απέκτησε ακόμη τέσσερις γιους. Έτσι απέκτησε 12 γιους : Ρουβήν, Συμεών, Λευί, Ιούδας, Ισσάχαρ, Ζαβουλών (Λεία), Δαν, Νεφθαλί, Γαδ, Ασήρ (παιδιά των δούλων), Ιωσήφ, Βενιαμίν (γιος μεγάλου πόνου= πέθανε η μητέρα του στη γέννα κοντά στη Βηθλεέμ) (Ραχήλ) και μία κόρη της Λείας τη Διάνα.
 • Ο Ιωσήφ είναι τύπος Χριστού γιατί: α) πουλήθηκε σαν σκλάβος όπως ο Χριστός πουλήθηκε στους σταυρωτές του, β) έσωσε το λαό του από το θάνατο της πείνας όπως μας έσωσε ο Χριστός το λαό Του από το θάνατο της αμαρτίας, γ) ήταν ανεξίκακος, δεν είχε μέσα του κακία και συγχώρεσε τα αδέλφια του όπως ο Χριστός συγχώρεσε τους εχθρούς του, δ) δεν αγαπούσε την αμαρτία κι έφυγε φυγή ανδρείας για να μην αμαρτήσει με τη γυναίκα του κυρίου του Πετεφρή ενώπιον του Θεού. Ο Ιωσήφ γιορτάζει την Μεγάλη Δευτέρα και τον ονομάζει «Πάγκαλο», πάρα πολύ καλό στην ψυχή.

 

 

Β. Έξοδος

 • Ο Μωϋσής είναι τύπος Χριστού γιατί : α) ήταν πράος και ήρεμος σαν τον Χριστό, β) έσωσε τον Ισραηλιτικό λαό, όπως ο Χριστός το ανθρώπινο γένος, γ) θάφτηκε έξω από τη γη της επαγγελίας όπως ο Χριστός σταυρώθηκε και τάφηκε έξω από την Ιερουσαλήμ, δ) έδωσε το Νόμο του Θεού στον λαό του και έκανε την πρώτη συμφωνία (Παλαιά Διαθήκη) με το Θεό όπως ο Χριστός έδωσε με τη θυσία Του την καινούρια συμφωνία (Καινή Διαθήκη) με το Θεό.
 • Ήταν πάρα πολύ μορφωμένος, εκπαιδευμένος για ηγέτης, με στρατιωτικά προσόντα στρατηγού για να μπορεί να είναι σωστός οδηγός-ηγέτης για το λαό του (ζούσε στο παλάτι του Φαραώ και εκπαιδεύτηκε).
 • Έφυγε από την Αίγυπτο γιατί φοβήθηκε το θυμό του επειδή σκότωσε κάποιον Αιγύπτιο επειδή χτυπούσε έναν Εβραίο), πήγε στην έρημο του Σινά, στην πεδιάδα Μαδιάμ, στον ιερέα των ειδώλων Ιοθόρ, παντρεύτηκε την κόρη του Σεπφώρα και γέννησαν δύο παιδιά.
 • Τι είναι η «άφλεκτος βάτος» ; Στο όρος Σινά είδε μπροστά του την «άφλεκτο βάτο», ένα θάμνο που φλεγόταν αλλά δεν καιγόταν αλλά παρέμενε πράσινος. Ο Θεός του μίλησε και του υποσχέθηκε όσα είπε στους Πατριάρχες προγόνους του, τον έστειλε στην Αίγυπτο να πείσει τον Φαραώ με τη βοήθειά Του να ελευθερώσει το λαό Του τους Ισραηλίτες που υπέφεραν φρικτά στη σκλαβιά της Αιγύπτου.
 • Τι σημαίνει «θεοπτία» ή «θεοφάνεια»; Επειδή ο Θεός εμφανίστηκε στον Μωϋσή το γεγονός αυτό ονομάζεται «θεοπτία» ή «θεοφάνεια».
 • Τι σημαίνει «ο Ων»; α) ο Θεός είναι ένας και μοναδικός, β) είναι αιώνιος, γ) δίνει ζωή σε ό,τι υπάρχει.
 • Τι είναι το τετραγράμματο του Θεού; Είναι τέσσερα γράμματα που δεν τα διάβαζαν από σεβασμό ποτέ οι Ισραηλίτες και γράφονταν στο χρυσό έλασμα που κρεμόταν στο στήθος του Αρχιερέα. Από αυτό το έλασμα ακουγόταν το θέλημα του Θεού.
 • Τι είναι η ράβδος η βλαστήσασα του Ααρών; Ζήτησε βοήθεια και έλαβε την εντολή να έχει μαζί του τον Ααρών τον αδελφό του, ο οποίος αρχικά δεν θέλησε να τον πιστέψει, αλλά πείστηκε όταν βλάστησε το ραβδί του κι έβγαλε φύλλα και λουλούδια. Η ράβδος Ααρών η βλαστήσασα είναι προεικόνιση της Παρθένου, γιατί η Παρθένος χωρίς πείρα ανδρός γέννησε τον Ιησού Χριστό το Θεάνθρωπο. Έπειτα από δέκα φοβερές πληγές ο Φαραώ αφήνει τους Ισραηλίτες να φύγουν.
 • Τι είν