Πρακτικά για την πρώτη ημέρα της Δημιουργίας του κόσμου, Β’ μέρος -Α’ Γυμνασίου

Πρακτικά του Α2 για την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του κόσμου, μέρος β’

Τα καλύτερα πρακτικά κράτησε η Κατερίνα Μ., Α2. Επίσης από τα καλύτερα άλλα ήταν των :

Θεοφίλη Μ., Ευδοκίας Λ., Φανερούλας Μ., Καλλιόπης Μ.,

Πρακτικά  Α’ Γυμνασίου

για την πρώτη ημέρα της Δημιουργίας του Κόσμου – Β΄ μέρος

  1. Η γη είναι με το φως ορατή, αλλά παραμένει ασχημάτιστη.

  2. Ο Θεός δημιούργησε με ένα ζευγάρι ρημάτων (είπε… και εγένετο) το φως και το ονόμασε “ημέρα” που σημαίνει πράγμα επιθυμητό. Το σκοτάδι το ονόμασε “νύχτα”. Αφού ο Θεός τα δημιούργησε και τα ονόμασε αυτό σημαίνει ότι :

α. Είναι υπεύθυνος για αυτά του τα δημιουργήματα, οπότε είμαι ασφαλής. Ο Θεός μας προστατεύει όλο το 24άωρο. Δεν υπάρχει τίποτε κακό που να με φοβίζει και να με απειλεί στο σκοτάδι. Είμαστε αναπαυμένοι γιατί έχουμε Θεό που μας προστατεύει μέρα και νύχτα. Δεν φοβάμαι τίποτε γιατί με προστατεύει ο Θεός.

β. Ο Θεός είδε, δηλαδή αναγνωρίζει ότι το φως είναι “καλό”, δηλαδή “ωραίο”, “τέλειο” και χρήσιμο. Ο Θεός μας κάνει συμμέτοχους στη χαρά της δημιουργίας. Μας καλεί να θαυμάσουμε και να αναγνωρίσουμε την ωραιότητα των δημουργημάτων Του και μας κάνει “συνδημιουργούς” Του. Μοιράζεται μαζί μας την ευθύνη για τη διατήρηση της ωραιότητας της Δημουργίας. Ο Θεός δεν έφτιαξε τίποτε κακό, όλα τα έφτιαξε “καλά”, ωραία. Δεν υπάρχουν φαντάσματα, πλάσματα που δημιουργούν άρρωστα κι αμαρτωλά μυαλά. δεν είναι σωστό να τρομάζουμε τα μικρά παιδιά και γενικά να προκαλούμε τρόμο στους άλλους, με διηγήσεις, θρίλλερ, άσχημα παιχνίδια,  γιατί μένει μέσα τους και καταστρέφει την ψυχολογία τους που έχει φτιαχτεί για να απολαμβάνει τα καλά κι ωραία δημιουργήματα.

γ.  “Καί ἐγένετο ἑσπέρας καί ἐγένετο πρωΐ ἡμέρα πρώτη”. Στο ιουδαϊκό ημερολόγιο η ημέρα ξεκινά από την προηγούμενη ημέρα μετά τη Δύση. Η ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία υιοθέτησε αυτόν τον τρόπο χρονολόγησης γιατί δίνει θεολογική σημασία σ΄ αυτόν. Δηλαδή η ζωή αρχίζει σ΄ αυτόν τον κόσμο που έχει αγωνίες, κόπους, πόνο, αγώνα για την κατάκτηση του καλού και σμβολίζεται με τη νύχτα. Και αφού ζήσουμε και αγωνιστουμε σ΄ αυτήν την ζωή κερδίζουμε την αιώνια χαρούμενη ζωή κοντά στον Θεό που συμβολίζεται με το πρωϊ που καταλήγει στο μεσημέρι στην δόξα της ημέρας, που έχει το περισσότερο φως. Αυτή την ζωή προφητεύει στο 22ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης, όπου τον Παράδεισο εικονίζει μια πολιτεία που λάμπει από πολύτιμα πετράδια φτιαγμένη κι ήλιος της είναι ο Θεός, δεν υπάρχει όμως σκοτάδι, πόνος, κόπος, στενοχώρια αλλά όλοι ζουν Θεϊκά χαρούμενη αιώνια ζωή.