Η δημιουργία του ανθρώπου – Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν

Ο άνθρωπος συνεργάτης του Θεού
Η Δημιουργία του ανθρώπου
και η ευλογία από το Θεό

Π ριν από πάρα πολλά χρόνια, τα ωραία και θαυμαστά που στολίζουν τη γη μας δεν υπήρχαν. Ούτε η ατέλειωτη ομορφιά τ’ ουρανού, ούτε ο ήλιος που χαρίζει φως και ζεστασιά, ούτε τα χρώματα και οι μυρωδιές των λουλουδιών, ούτε η απεραντοσύνη της θάλασσας, ούτε τα ζώα της στεριάς και της θάλασσας και τα πουλιά. Σκοτάδι και παγωνιά ήταν παντού.
ΕικόναΗ δημιουργία όλων αυτών, που μας δίνουν χαρά και ζωή κράτησε πολύ καιρό. Αυτό τον όμορφο κι ευλογημένο κόσμο ο Θεός τον ετοίμασε με αγάπη για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι το τελευταίο δημιούργημα του Θεού. Το σώμα του το έφτιαξε από το χώμα της γης. Γι’ αυτό τον ονόμασε Αδάμ, δηλαδή χωματένιο. Αλλά δε σταμάτησε εκεί. Φύσηξε στο πρόσωπό του τη θεϊκή πνοή , για να μπορεί ο άνθρωπος να τον ακούει και να του μιλά. Για να μπορούν οι άνθρωποι να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.
Όμως, για να μην είναι μόνος ο Αδάμ στην πλάση, ο Θεός αποφάσισε να του δώσει συντροφιά. Από την πλευρά του Αδάμ δημιούργησε τη γυναίκα που ονομάστηκε Εύα, δηλαδή ζωή. Ο Αδάμ χάρηκε πολύ, όταν αντίκρισε την Εύα. Οι δυο τους λέγονται πρωτόπλαστοι και έγιναν η πρώτη οικογένεια. Ο Θεός τους ευλόγησε, ώστε να προοδεύουν, να συνεργάζονται και να φροντίζουν όλη τη δημιουργία.

Μαθαίνω τις λέξεις

Εικόνα
πνοή: Ανάσα. Είναι η ανάσα της ζωής που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο.

Η ζωή και η ευθύνη
του ανθρώπου στον Παράδεισο

Ο Θεός από αγάπη προς τον άνθρωπο τού παραχώρησε το ομορφότερο μέρος της γης, τον κήπο της Εδέμ. Ήταν ένα πανέμορφο μέρος με σκιερά καρποφόρα δέντρα, όμορφα λουλούδια που μοσχοβολούσαν και όλων των ειδών τα ζώα που ζούσαν ήσυχα. Ποτάμια και ρυάκια διέσχιζαν τον Παράδεισο των πρωτοπλάστων. Όλα τα αγαθά της γης ήταν στη διάθεσή τους.

Στον άνθρωπο έμεινε μόνο να καλλιεργεί τη γη και να έχει την ευθύνη για τη φύση. Έγινε έτσι συνεργάτης του Θεού. Η εργασία στον Παράδεισο ήταν μια ευχάριστη απασχόληση χωρίς κόπο και ιδρώτα. Αλλά και σήμερα κάθε φορά που ο άνθρωπος φροντίζει το περιβάλλον, υπακούει στην εντολή, που του έδωσε ο Θεός, όταν τον τοποθέτησε στον Παράδεισο: να σέβεται και να προστατεύει τη φύση.

Εικόνα
Συζητώ μέσα στην τάξη

Με ποιο τρόπο ένα παιδί γίνεται συνεργάτης του Θεού;

Εικόνα

Η ακροστιχίδα του Παραδείσου

1. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 1. Οι πρώτοι άνθρωποι στη γη.
2. _ _ _ _ 2. Ο πρώτος άνθρωπος πάνω στη γη.
3. _ _ _ _ _ _ 3. Διέσχιζαν τον Παράδεισο ποτάμια και …
4. _ _ _ 4. Η πρώτη γυναίκα (αντίστροφα).
5. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5. Ο Θεός είναι ο … του κόσμου.
6. _ _ _ _ 6. Ο Παράδεισος βρισκόταν στον κήπο της …
7. _ _ _ _ _ _ 7. Η εργασία στον Παράδεισο γινόταν χωρίς κόπο και …
8. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8. Ο άνθρωπος είναι… του Θεού.
9. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9. Το πρώτο ζευγάρι των ανθρώπων αποτέλεσε την πρώτη …
10. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10. Αυτό σήμαινε το όνομα του πρώτου ανθρώπου (αντίστροφα).
ΕικόναΗ δική μου οικογένειαΣε ένα χρωματιστό χαρτόνι κανσόν γράφω τα ονόματα των μελών της οικογένειάς μου ή ζωγραφίζω τους γονείς, τ’ αδέλφια, παππούδες, γιαγιάδες, θείους ή κολλάω οικογενειακές φωτογραφίες που μου έχουν δώσει οι γονείς μου!
Με λίγα λόγια
 • Ο Θεός εμπιστεύτηκε στον άνθρωπο τον πανέμορφο κόσμο που δημιούργησε.
 • Ο κάθε άνθρωπος έχει την ευθύνη να προστατεύει το περιβάλλον που παρέλαβε σαν δώρο από το Θεό.
Εικόνα

Με μία φράση
O Θεός τίμησε τον άνθρωπο κάνοντάς τον συνεργάτη του στη φροντίδα του κόσμου.
11
Εικόνα
Χαρίσματα του ανθρώπου
Τα δώρα του Θεού στον άνθρωπο

E ίδαμε στο προηγούμενο μάθημα πόσο ξεχωριστός από τα άλλα δημιουργήματα είναι ο άνθρωπος. Γιατί o άνθρωπος έχει χαρίσματα που δεν τα έχει κανένα άλλο δημιούργημα.
Πρώτα-πρώτα σκέφτεται, έχει μυαλό, νου, όπως το λέμε. Θέλει και μπορεί να μαθαίνει, να ψάχνει, ν’ ανακαλύπτει και να δημιουργεί. Καταλαβαίνει και μπορεί να διαλέγει ανάμεσα στο καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο. Έχει και μια μικρή φωνούλα στην καρδιά του, τη συνείδηση, για να μπορεί να τα ξεχωρίζει. Έχει ακόμη κάτι πολύ σημαντικό: να ζει και να σκέφτεται με ελευθερία. Αυτά τα τόσο ξεχωριστά χαρίσματα τού δόθηκαν ως εφόδια για τη ζωή του.
Με τη βάφτισή του ο άνθρωπος μπαίνει στην αγκαλιά της Εκκλησίας. Ο Θεός τότε τον προικίζει με καινούρια χαρίσματα όπως η αγάπη, η ειρήνη, η χαρά, η πίστη και άλλα. Ο άνθρωπος, βέβαια, έχει και τα δικά του χαρακτηριστικά που κληρονομεί από τους γονείς του.
Όλα αυτά τα δώρα από το Θεό και τους γονείς χρειάζονται φροντίδα και καλλιέργεια από τον ίδιο τον άνθρωπο. Έτσι θα αποκτήσει μόρφωση, θα γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και θα γίνει χρήσιμος για τους συνανθρώπους του και την κοινωνία.

Μαθαίνω τις λέξεις

Εικόνα
χαρίσματα: Οι ξεχωριστές ικανότητες που δώρισε ο Θεός στον άνθρωπο.
εφόδια: Τα απαραίτητα που έχει κάποιος άνθρωπος και τον βοηθούν να βαδίσει στη ζωή.

Λόγια των Πατέρων της ΕκκλησίαςΕίσαι από χώμα πλασμένος κι έχεις λιγότερη δύναμη από πλάσματα που δεν έχουν νου. Όμως σου έδωσα τη χάρη να εξουσιάζεις και να κυριαρχείς στη φύση. Και με το νου που σου χάρισα, μπορείς να φτάσεις ακόμη και στον ουρανό.

Μέγας Βασίλειος
Εικόνα
Καλλιεργώντας τα χαρίσματά μας γινόμαστε νικητές
Περιγράφω χαρίσματα

Εικόνα

 • που έχουν οι καλλιτέχνες
  (ζωγράφοι, γλύπτες, χορευτές κ.ά.).
  _______________________________________
  _______________________________________
 • που έχουν οι αθλητές.
  _______________________________________
  _______________________________________
 • που έχουν οι διάφοροι επαγγελματίες.
  _______________________________________
  _______________________________________
 • που έχουν οι συμμαθητές μου.
  _______________________________________
  _______________________________________
Με λίγα λόγια
 • Ο άνθρωπος ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πλάσματα που δημιούργησε ο Θεός, γιατί έχει το νου, τη συνείδηση, την ελευθερία και την ικα-νότητα να δημιουργεί.
 • Καλλιεργώντας αυτά τα χαρίσματα του Θεού και χρησιμοποιώντας τα εφόδια από τους γονείς, ο άνθρωπος πορεύεται στη ζωή και προσφέρει στους συνανθρώπους του.
Εικόνα

Με μία φράση
O Θεός μάς προίκισε με ξεχωριστά χαρίσματα που καλλιεργούμε για το καλό το δικό μας και των άλλων.
12
Εικόνα
Ο Θεός ευλογεί
τη δημιουργική εργασία