Πρακτικά για τη δημιουργία του Ανθρώπου – Α1 -2014

παράδεισος

Πρακτικά για τη δημιουργία του Ανθρώπου – Α1 -2014

Τα καλύτερα πρακτικά κράτησαν οι μαθητές/μαθήτριες του Α1 : Σοφία Ζ., Φανή Θ., Νομική Κ., Αναστασία Κλ., Αγγελική Κ.,  Γιάννης -Μιχάλης Γλ.,  Γιάννης Κ., Αντώνης Αμπ. Συγχαρητήρια!

Πρακτικά για τη δημιουργία του Ανθρώπου – Α1 -2014

Το κείμενο αναφέρει στη μετάφραση επανειλημμένως τις λέξεις “Καί εἶπεν Κύριος ὁ Θεός”. Το “Κύριος” είναι μετάφραση του τετραγράμματου του Θεού, δηλαδή τεσσάρων γραμμάτων που αποτελούσαν το όνομα του Θεού που δεν έπρεπε από σεβασμό και δέος να αναφέρεται ποτέ και είναι : יהוה

Το “ὁ Θεός” είναι στα εβραϊκά το :  ‘אלוהיך

Το παράξενο είναι ότι το ρήμα είναι στον ενικό αριθμό : εἶπεν και το δεύτερο όνομα του Θεού αυτό που διαβάζεται είναι στον πληθυντικό αριθμό, δείγμα της τριάδος των Προσώπων του ενός Θεού, όπως τον πιστεύουμε ορθοδόξως. Έτσι έχουμε μια πρώτη ένδειξη του Ενός Τριαδικού Θεού.

Ο Τριαδικός Θεός, Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα συμφωνούν, συνεργάστηκαν και δημιουργούν με ιδιαίτερη φροντίδα τον άνθρωπο. Τον πλάθουν σύμφωνα με την εικόνα Του, τον Χριστό. Του δίνουν :

α. Πνευματικά χαρακτηριστικά, μια μικρογραφία του Θεού ο άνθρωπος.

  • Δημιουργείται “κατ’ εικόνα”, δηλαδή με ψυχικά χαρίσματα, αγάπη, δικαιοσύνη, κυριαρχία, κλπ. χωρίς διακρίσεις φύλου, φυλής, χρώματος, ηλικίας, γλώσσας, φτώχειας ή πλούτου. Είναι δώρο, μας χαρίστηκε σε όλους τους ανθρώπους της γης.
  • Δημιουργείται “καθ΄ ὁμοίωσιν”, δηλαδή να μπορεί να μοιάσει στον Θεό, να θεωθεί, χρησιμοποιώντας τα ψυχικά του χαρίσματα και συνεργαζόμενος ελεύθερα με το θέλημα του Θεού για να γίνει Θεός κατά χάριν. Έχει δικαίωμα επιλογής, είναι ελεύθερος να σκέπτεται, να δέχεται ή να απορρίπτει το θέλημα του Θεού. Δεν χαρίζεται το καθ’ ὁμοίωσιν, πρέπει να το θέλουμε να το αποκτήσουμε και να το κατακτήσουμε με αγώνα, για να δείξουμε ότι είναι επιλογή μας να μοιάσουμε στο Θεό και δεν μας αναγκάζει κανείς.

Υπάρχει ένα σόφισμα που λέει : “Μπορεί ο Θεός να φτιάξει μια πέτρα τόσο μεγάλη που να μην μπορεί να τη σηκώσει;”. Είναι σόφισμα γιατί ό,τι και να απαντήσουμε δείχνουμε ότι ο Θεός δεν είναι Θεός. Όμως στην πραγματικότητα ο Θεός είναι Θεός όταν δεν μπορεί να σηκώσει την τόσο μεγάλη πέτρα, γιατί η ελευθερία μας είναι η ασήκωτη πέτρα που ο Θεός για να μην χαλάσει την ελευθερία μας, να μην την καταργήσει δεν την σηκώνει. Αν εμφανιστεί μπροστά μας, δεν θα μπορούμε πλέον να μην πιστεύουμε, άρα καταργεί την ελευθερία μας, αφού θα είμαι αναγκασμένος να γνωρίζω ότι υπάρχει. Για να είμαι ελεύθερος μου δίνει “ενδείξεις” ότι υπάρχει ο Θεός, αλλά όχι “αποδείξεις”.

β. Χρησιμοποιούνται ανθρωπομορφικές εκφράσεις για να δείξουν την ιδιαίτερη φροντίδα του Τριαδικού Θεού για την δημιουργία του ανθρώπου. Αυτές είναι:

  • Φτιάχνει πρώτα παράδεισο όλη τη γη, και μετά φτιάχνει έναν ακόμα υπέροχα όμορφο κήπο για την κατοικία του ανθρώπου
  • Παίρνει χώμα +νερό που δείχνει ότι είναι υλικό πλάσμα. Γι αυτό ο Αδάμ ονομάζεται “χωμάτινος”, “χοϊκός”, φτιαγμένος από χώμα.
  • Φυσά “πνοή ζωής”, θεϊκή πνοή στα ρουθούνια του αγάλματος και ο άνθρωπος γίνεται πλάσμα με σώμα +ψυχή (με ελευθερία σκέψης και λογική = αυτεξούσιο). Δηλαδή συμμετέχει στον υλικό και στον πνευματικό κόσμο.