Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία – Ομάδα 3 – Α1

3. Νικόλας Κ. – Ανδρέας Κ., Εμμανουήλ Κελ. – Εμμανουήλ Αθ.
   Θέμα Εργασίας : α) Ψάξτε στο διαδίκτυο ή σε περιοδικά/ βιβλία/ εφημερίδες για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και όσους συμμετέχουν σ΄ αυτούς. Αναφέρετε δύο τουλάχιστον παραδείγματα για τα κατορθώματα των αθλητών αυτών γράφοντας μία σελίδα για τον καθένα. β) Βρείτε πληροφορίες για τα επιτεύγματα (κατορθώματα) των ανθρώπων με ειδικά χαρίσματα (ειδικές ανάγκες) και αναφέρετε δύο τουλάχιστον παραδείγματα γράφοντας μία σελίδα για τον καθένα. Πώς αξιοποιούν τα χαρίσματα του κατ’ εικόνα και του καθ’ ομοίωσιν; Ποια διδάγματα μας προσφέρει η ύπαρξη κι ο αγώνας τους;

Παραολυμπιακοί Αγώνες

παραολυμπιακοί2Την ημέρα έναρξης των Ολυμπαικών Αγώνων του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Μάντεβιλ στην Αγγλία, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αληθινή διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές με αναπηρία από την Ολλαδνδία συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα, που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό Κίνημα. Οι πρώτοι επίσημα διοργανωμένοι  Αγώνες Ολυμπιακού Χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1960 στην Ρώμη, αμέσως μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτοί θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν  να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (τοξοβολία, κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια αντισφαίριση, στίβος).Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.                      (Ανδρέας Καρδούλιας)

Παραολυμπιακοί1Το 1996 στο Τορόντο προστέθηκαν κι άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι Πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στη Σουηδία. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα και πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και 9 Χειμερινοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός με τους Ολυμπιακούς  (Μανόλης Αθ.).

Γιάννης Κωστάκης
Ο Γιάννης Κωστάκης γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και έχει σπουδάσει λογιστική στα ΤΕΙ Αθήνας. Είναι παραπληγικός από το 1989 εξ αιτίας τροχαίου ατυχήμγιάννης Κωστάκηςατος. Από τον Ιούλιο 1991 ασχολείται με την αγωνιστική κολύμβηση.
Έχει συμμετάσχει ως μέλος της εθνικής ομάδας κολύμβησης ατόμων με κινητικά προβλήματα σε πρωταθλήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κατακτώντας την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των πρωταθλητών κολύμβησης στα 50 μεέτρα πεταλούδα στην κατηγορία του για τα έτη 1999, 2000, 2001, 2002, 2003. Τον Ιούνιο του 2003 σημείωσε νέο παγκόσμιο και  πανευρωπαϊκό  ρεκόρ με χρόνο 1:02:34 στα 50 μέτρα πεταλούδα κατακτώντας παράλληλα χρυσό μετάλλιο. Έχει λάβει πολλά μετάλλια και έχει ξεπεράσει αρκετά ρεκόρ.

Ευθύμιος Ι. Κτενίδης (Προπονητής Εθνικής Ομάδας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, μεγάλωσε στην Καλλιθέα και η καταγωγή του είναι από τον Πόντο. Από το 1981 και μετά ασχολείται με τα άτομα με αναπηρίες και, ως προπονητής, έχουν περάσει από τα χέρια του οι περισσότεροι παραπαραολυμπιακοί3ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές, πρωταθλητές της Ευρώπης, πρωταθλητές της Ελλάδας, όπως ο Στέφανος Αναργύρου, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϋ και παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Θανάσης ο Τσιβιλής, παγκόσμιος πρωαθλητής, ο Λουκάς ο Κασκάνης δεύτερος στον κόσμο με πρόβλημα όρασης, ο Δαμιανός ο Δακτυλίδης, Ολυμιονίκης, ο Βρυώνης ο Δακτυλίδης, ολυμπιονίκης, Ο Βρυώνης ο Γεράσιμος, ολυμπιονίκης, ο Νίκος ο Τσιντάρης, πρώτος στην Ελλάδα και τόσοι άλλοι.

Ήταν πρωταθλητής Ελλάδας στο Δέκαθλο και με παρότρυνση ενός φίλου έγινε προπονητής και εργάστηκε με τα άτομα για ειδικές ανάγκες. Ήταν ακόμα αθλητής μόλις ξεκίνησε να δουλεύει στην προπόνηση.

Μάρλα Ράνιαν

Μάρλα ΡανιανΔιακρίνει κάτι σκιές. Στον κόσμο της είναι τα πάντα θολά. Και όμως η κοπέλα από το Γιουτζήν του Όρεγκον έγινε η πρώτη αθλήτρια με ειδικές  ικανότητες που μπόρεσε να προκριθεί στούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000.

Η Μάρλα Ράνιαν αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλήτρια Αμερικής στα 5000 μέτρα. Κατέκτησε 4 μετάλλια στους Παραολυμπακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και το 1996  προσπάθησε να προκριθεί μέσω του Επτάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Το 2001 εξέδωσε την αυτοβιογραφία της : “Καμμιά τελική γραμμή. Η ζωή μου όπως την βλέπω”.

Η Μάρλα Ράνιαν μέχρι σήμερα είναι συνεπής σε ένα στόχο. Να ξεπερνά τον εαυτό της…

Θανάσης Μπάρακας

Ο Θανάσης Μπάρακας γεννήθηκε το 1971 στη Γερμανία. από μικρός ήταν λάτρης του αθλητισμού. Από νωρίς οι προπονητές διέκρινε το ιδιαίτερο ταλέντο του στα άλματα. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ κατέκτησΘανασης Μπάρακαςε χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος. Του αρέσει η μουσική και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συνδικαλισμό. Εργάζεται στο νοσοκομείο της Ρόδου. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Μιλά ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά. Ανήκει στο σύλλογο “Δωδεκάνησος” και προπονητής του είναι ο Ναπολέων Μιάρης. Έχει περιορισμό όρασης (τύφλωση) από την παιδική του ηλικία. στους παγκόσμιους Αγώνες Τυφλών πουδιεξήχθηκαν το 2007 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίαςο  Θανάσης κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος και ένα αργυρό στο τριπλούν.

(Μανόλης Κελ., Νικόλας Κ., Α1)