Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία – Ομάδα 3 – Α1

3. Νικόλας Κ. – Ανδρέας Κ., Εμμανουήλ Κελ. – Εμμανουήλ Αθ.
   Θέμα Εργασίας : α) Ψάξτε στο διαδίκτυο ή σε περιοδικά/ βιβλία/ εφημερίδες για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και όσους συμμετέχουν σ΄ αυτούς. Αναφέρετε δύο τουλάχιστον παραδείγματα για τα κατορθώματα των αθλητών αυτών γράφοντας μία σελίδα για τον καθένα. β) Βρείτε πληροφορίες για τα επιτεύγματα (κατορθώματα) των ανθρώπων με ειδικά χαρίσματα (ειδικές ανάγκες) και αναφέρετε δύο τουλάχιστον παραδείγματα γράφοντας μία σελίδα για τον καθένα. Πώς αξιοποιούν τα χαρίσματα του κατ’ εικόνα και του καθ’ ομοίωσιν; Ποια διδάγματα μας προσφέρει η ύπαρξη κι ο αγώνας τους;

Παραολυμπιακοί Αγώνες

παραολυμπιακοί2Την ημέρα έναρξης των Ολυμπαικών Αγώνων του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Μάντεβιλ στην Αγγλία, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αληθινή διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές με αναπηρία από την Ολλαδνδία συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα, που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό Κίνημα. Οι πρώτοι επίσημα διοργανωμένοι  Αγώνες Ολυμπιακού Χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1960 στην Ρώμη, αμέσως μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτοί θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν  να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (τοξοβολία, κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια αντισφαίριση, στίβος).Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.                      (Ανδρέας Καρδούλιας)

Παραολυμπιακοί1Το 1996 στο Τορόντο προστέθηκαν κι άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι Πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στη Σουηδία. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα και πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και 9 Χειμερινοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός με τους Ολυμπιακούς  (Μανόλης Αθ.).

Γιάννης Κωστάκης
Ο Γιάννης Κωστάκης γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και έχει σπουδάσει λογιστική στα ΤΕΙ Αθήνας. Είναι παραπληγικός από το 1989 εξ αιτίας τροχαίου ατυχήμ