Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία – Ομάδα 1, Α3 : Τι σκέψεις και συναισθήματα προκαλούν η δημιουργία του ανθρώπου και του κόσμου στον σύγχρονο άνθρωπο;

 1. Ευαγγελία Σ. – Ειρήνη Σκ., Καλλιόπη Ρ. – Μαρία Χρ., Σαββίνα Τσ.
Θέμα Εργασίας : α) Γυρίστε στις θεολογικές αλήθειες που επισημάναμε στις διηγήσεις της δημιουργίας του κόσμου και του ανθρώπου.

  • Ο Θεός δημιουργεί τον άνθρωπο ως «εικόνα» και «ομοίωση» του, του δίνει δηλαδή ένα σπουδαίο προορισμό.
  • Ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη του κόσμου ως συνεργάτης του Θεού.
  • Οι άνθρωποι, άντρας και γυναίκα, πλάθονται ισότιμοι, για να ζήσουν ως σύντροφοι και συνεργάτες.
  • Φυσική ζωή για τους ανθρώπους σημαίνει αρμονικές σχέσεις με το Θεό, το συνάνθρωπο και τον κόσμο ολόκληρο.
β) Τι σκέψεις και συναισθήματα προκαλούν η δημιουργία του ανθρώπου και του κόσμου στον σύγχρονο άνθρωπο;

 δημιουργία παράδεισος

  Τα συναισθήματα και οι σκέψεις που προκαλούν η δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου στον σύγχρονο άνθρωπο είναι πολλά.

  Μερικά από αυτά είναι :

α) το δέος που νιώθει όταν βλέπει πόσο τέλεια δημιούργησε ο Θεός τον κόσμο και τον άνθρωπο,αλλά και η ταπείνωση που αισθάνεται απέναντί Του για όλα τα καλά που του πρόσφερε.

 β) Όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει τη θεϊκή του προέλευση και τις ευεργεσίες του Θεού, η ψυχή του γεμίζει από ευγνωμοσύνη και ευτυχία και θέλει να δοξάσει και να ευχαριστήσει το Δημιουργό του. Η δοξολογία του Θεού μπορεί να πραγματοποιηθεί στην κάθε στιγμή της ανθρώπινης ζωής. Η μεγαλύτερη όμως ευκαιρία δίνεται μέσα από τα μυστήρια και τις ακολουθίες της εκκλησίας μας.

 γ) Οι σκέψεις που κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος αφορούν στην ευθύνη που δημιουργείται μέσα του για την καλή και σωστή συμπεριφορά που πρέπει να έχει απέναντι στους συνανθρώπους του, προς το σύντροφο της ζωής του, στη φύση ολόκληρη και στα πλάσματά της αλλά κυρίως προς τον εαυτό του. Πώς δηλαδή να γίνεται ολοένα και καλύτερος, χρησιμοποιώντας τα ψυχικά χαρίσματα του κατ’ εικόναν για να φτάσει στο καθ’ ομοίωσην.  

 Ειρήνη Σκ., Καλλιόπη Ρ., Μαρία Χρ