Περιγραφή της τοιχογραφίας του Θεοφάνη – Η μεταφορά της Κιβωτού της Διαθήκης

Η μεταφορά της Κιβωτού της Διαθήκης

Δαβίδ και κιβωτός διαθήκης

Τοιχογραφία του Θεοφάνη στη Μονή Στραυρονικήτα

 Στην εικόνα του σχολικού βιβλίου μας απεικονίζεται η μεταφορά της Κιβωτού της Διαθήκης με προορισμό την Ιερουσαλήμ. Πλήθος από κόσμο με μουσικά όργανα και ψαλμούς συνοδεύουν την Κιβωτό. Στα αριστερά παρουσιάζονται δυο άνθρωποι ξαπλωμένοι στο πάτωμα γιατί δεν εμπιστεύθηκαν τον Θεό και φοβόντουσαν πως η Κιβωτός θα πέσει. Κεντρική μορφή είναι ο βασιλιάς Δαβίδ, που έχει φωτοστέφανο  στο κεφάλι.

Ελένη Λαζαρή, Α2

Στο κείμενο του μαθήματος δίνεται μια εικόνα που με εντυπωσίασε πολύ. Απεικονίζει τη μεταφορά της Κιβωτού της Διαθήκης στην Ιερουσαλήμ. Αρχικά, παρουσιάζεται ένα πλήθος ανθρώπων που παίζει διάφορα μουσικά όργανα όπως τσαμπούνα, φλογέρα και πολλά άλλα. Στη συνέχεια, βλέπουμε έναν άνθρωπο που καθοδηγεί τα ζώα που μεταφέρουν την Κιβωτό της Διαθήκης. Όμως, το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι η εικόνα ενός άνδρα, ο οποίος πέφτει νεκρός μετά από το άγγιγμα της Κιβωτού. Αυτός ο άνδρας πέθανε επειδή δεν έδειξε  εμπιστοσύνη στο Θεό και κράτησε την Κιβωτό γιατί πίστευε ότι θα πέσει. Τέλος, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Κιβωτός της Διαθήκης μεταφέρθηκε με μια ένδοξη πορεία που τη συνόδευαν χαρές και ύμνοι μουσικών οργάνων στο παλάτι όπου μέσω της εικόνας διακρίνουμε τον Δαβίδ να γιορτάζει ανάμεσά τους με όλο του τον ενθουσιασμό.

Σουλούνια Νομική, Α2

Στην εικόνα αυτή βλέπουμε τη μεταφορά της Κιβωτού της Διαθήκης με τη θριαμβευτική της ακολουθία από τη Χεβρών στην Ιερουσαλήμ. Πλήθος ανθρώπων με μουσικά όργανα και ψέλνοντας συνεχώς ύμνους συνοδεύουν την Κιβωτό της Διαθήκης στην πρωτεύουσα του Κράτους. Παρόλα αυτά το κύριο πρόσωπο που βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας είναι ο βασιλιάς Δαβίδ που στο κεφάλι του έχει ένα φωτοστέφανο. Σε αυτήν την εικόνα θα μπορούσαμε να δώσουμε ως τίτλο :  “Συνοδεύοντας την Κιβωτό της Διαθήκης”.             Μιχάλης Λαζαρής, Α2

Δ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: