Υποδειγματική Εκπαιδευτική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Θεολόγο – Καλύμνου – Οκτώβριος 2016

1) Σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 οι μαθητές και μαθήτριες του Γ2 και Γ3 του Γυμνασίου μας παρακολούθησαν την Υποδειγματική Θεία Λειτουργία από τον πατέρα Νικόλαο Καζαβούλη, εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Θεολόγου Πόθειας, τις πρώτες δύο σχολικές ώρες. Τα παιδιά συνοδεψαν η θεολόγος του Σχολείου κα Πάνου Μαρία και η Φιλόλογος κα Τρικοίλη Αργυρώ. Δόθηκαν βιβλιαράκια για να διαβάζουν τις ευχές και τα κείμενα της Θείας Λειτουργίας και σελιδοδείκτες σαν ενθύμιο στο τέλος.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την εκπαιδευτική αυτή διαδικασία της εποπτικής διδασκαλίας της Θείας Λειτουργίας και καταγράφουμε παρακάτω τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. 

λειτουργία7

“Μου άρεσε που πήγαμε σήμερα στην εκκλησία και συναντήσαμε τον πατέρα Νικόλα. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί έμαθα πράγματα που δεν ήξερα και θέλω να ξαναπάω για να ρωτήσω κι άλλες ακόμα απορίες μου. Μακάρι να ξαναπάμε”.

“Η σημερινή εμπειρία στην εκκλησία μου άρεσε πάρα πολύ, ήταν ήσυχα και ωραία. Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν όταν μας εξηγούσε ο ιερέας για το πώς τεμαχίζει το πρόσφορο και τί σημαίνουν όλα τα κομμάτια του τύπου και γιατί τοποθετούνται στη σειρά που πρέπει πάνω στο άγιο δισκάριο και τί σημαίνουν όλα αυτά”.

Νικόλας Π., Γ3 : “Αυτό που έζησα σήμερα στην εκκλησία ήταν μοναδικό. Έμαθα κάθε λεπτομέρεια για τη Θεία Λειτουργία. Μου άρεσαν όλα αυτά που μας έδειξε ο ιερέας, μου άρεσε που προσευχηθήκαμε όλοι μαζί και προσέχαμε αφοσιωμένοι τον πατέρα Νικόλαο”.

καμπάνες

“Σήμερα ζήσαμε μια καταπληκτική εμπειρία, η υποδειγματική Θεία Λειτουργία. Μου δόθηκε η δυνατότητα να δω πώς γίνεται η Θεία Λειτουργία, πράγμα το οποίο μπορούν να δουν στο ιερό μόνο άντρες. Μακάρι να μπορούσαν να το παρακολουθήσουν κι άλλες γυναίκες. Μάθαμε πολλά καινούρια πράγματα, οπως τί είναι το αντιμήνσιο, ένα πανί ευλογημένο από το Δεσπότη που μπορεί να μετατρέψε ένα τραπέζι σε Αγία Τράπεζα όταν υπάρξει ανάγκη, κι άλλα πολλά και το ρόλο που έχουν στην Θεία Λειτουργία”.

ΜΙκές Π., Σκεύος Σδρ., Γ3 : “Πήρα πολλές γνώσεις σήμερα από τη διδασκαλία της Θείας Λειτουργίας, και έφυγα ολοκληρωμένος ενεργός χριστιανός από κει. Τώρα ξέρω τί γίνεται στη Θεία Λειτουργία και θα πηγαίνω συνειδητά να συμμετέχω σ΄ αυτήν κάθε Κυριακή”.

Σαββίνα Ψ., Γ3 : “Η εμπειρία σήμερα στην εκκλησία μου άρεσε πάρα πολύ. Οι προσευχές που μας έδωσε ο ιερέας με τις μεταφράσεις ήταν πολύ ωραίες, μου άρεσε επίσης η εξήγηση γιατί κόβει τον τύπο με τον συγκεκριμένο τρόπο, τί σημαίνει κάθε του κίνηση και τη σημασία τους. Μου άρεσε κι ο Άγιος Θεολόγος, ο Ναός. Θέλω να ξαναπάμε”.

Γιάννης Σδρ., Γ3 : “Τα συναισθήματα που ένιωσα σήμερα ήταν πολύ δυνατά. Ένιωσα να ανήκω στην αγκαλιά της Εκκλησίας και του Χριστού. Ο πατήρ Νικόλαος με πολλή αγάπη και υπομονή και κατανόηση μας έμαθε πολύ σπουδαία πράγματα για την εκκλησιαστική μας συμμετοχή και ζωή. Θα ήθελα να πηγαίνουμε τακτικά στην εκκλησία”.

Βασίλης Φ., Γ3 : “Σήμερα στην εκκλησία ήταν πολύ ωραία. Ο ιερέας είχε χιούμορ, άνεση με αγάπη για τα παιδιά, υπομονή και με απλό τρόπο μας εξήγησε βήμα βήμα τί έκανε στη Θεία Λειτουργία και πώς ετοιμάζει και γιατί την Θεία Κοινωνία. Απάντησε και σε όσες απορίες είχαμε. Μου άρεσε πολύ και την επόμενη φορά που θα πάω θέλω να τον ρωτήσω και για άλλα θέματα της Εκκλησίας που με ενδιαφέρουν”.