Το δικό μου βιβλίο των Θρησκευτικών της Γ’ Γυμνασίου, από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου

https://docs.google.com/document/d/1YM6ZdMfZpil62_wT0KJDiIobkKguDE7FtASqc4PiZ3o/edit


Γράψτε μας τη γνώμη σας, τις απόψεις σας, τις ερωτήσεις ή τις διαφωνίες σας σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και τη διδασκαλία του γενικά ή στο σχολείο σας που αφορά την Β’ Γυμνασίου. Με σκοπό να συμβάλλουμε σε μία σύγχρονη, πραγματικά ρεαλιστική διδασκαλία του πνευματικού πλούτου που μας χαρίζει η Ορθόδοξη Χριστιανική Διδασκαλία και τη συμβολή της στην διαμόρφωση μιας γνήσια Θεανθρώπινης δυνάμει και κατά χάριν προσωπικότητας

Γίνονται σήμερα διωγμοί που έχουν ως στόχο τη θρησκευτική πίστη και τη θρησκευτική συνείδηση; Να αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Eygeniosradionof1Λευτέρης Πεταλάς : Δυστυχώς κατά καιρούς στην κοινωνία μας συναντάμε θρησκευτικούς  διωγμούς. Αρχικά πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι φοβούνται να αποκαλύψουν την πραγματική τους πίστη. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι θα πάνε αντίθετα με τη νοοτροπία των υπόλοιπων ανθρώπων της κοινωνίας και γι’ αυτό φοβούνται τον θρησκευτικό ρατσισμό. Ακόμη σε χώρες με αυστηρά καθεστώτα η πίστη μιας διαφορετικής θρησκείας αποτελεί ανυπακοή στον νόμο και συναντιώνται τιμωρίες που μπορεί να φθάσουν ως τον θάνατο. Συγκεκριμένα πρόσφατα ένας Ρώσος πιάστηκε αιχμάλωτος από μουσουλμάνους και διατάχθηκε να απαρνηθεί το χριστιανισμό. Αρνούμενος να βγάλει το σταυρό από πάνω του τιμωρήθηκε με το να του κόψουν το λαιμό. Τότε μόνο ο σταυρός έπεσε από το λαιμό του (άγιος Ευγένιος Ραντιόνωφ, ετών 19, μάρτυρας το έτος 1995).

Ένα ερωτηματολόγιο που έφτιαξαν τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου

 • του Γ3  για την ενότητα 12: Διάταγμα των Μεδιολάνων (ανεξιθρησκεία) :
 • του Γ2
 • του Γ4

Παρακαλούμε να τα απαντήσετε.

 1. Τι σημαίνει “ανεξιθρησκεία”, τί “προσηλυτισμός” και τί σχέση έχουν με την προπαγάνδα; (Σαββίνα Αγγέλου – Λυρά Διονυσία, Γ3)
 1. Ποια ήταν τα πολιτικά και θρησκευτικά αίτια που οδήγησαν  στο Διάταγμα των Μεδιολάνων και ποια τα γεγονότα που τις ακολούθησαν; (Ειρήνη Μάγκου-Κυριακή Καμπούρη, Νικήτας Καστανιώτης, Μανόλης Κοπανέζος – Στέφανος Κουλλιάς, Γ3)
 1. (Ποιοί ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στο διάταγμα των Μεδιολάνων; Άννα Μαμουζέλου – Κατερίνα Κουτούζη, Γ2)
 1. Από πού επηρεάστηκαν οι αυτοκράτορες Μεγάλος Κων/νος και Λικίνιος για να θεσπίσουν το Διάταγμα;  (Μαρία Κυπραίου – Ευαγγελία Θεοδωρίδη, Γ3).
 1. (Ποιες επιρροές είχε ο Μεγάλος Κωνσταντίνος για να υποστηρίξει το Διάταγμα των Μεδιολάνων; Νικόλας Καρδούλιας – Θέμελης Καλόμοιρος, Γ2)
 1. Ποιες είναι οι εξελίξεις που οδήγησαν στο Διάταγμα των Μεδιολάνων; (Γιώργος Χαραμής, Γ4)
 1. Πότε θεσπίστηκε το Διάταγμα των Μεδιολάνων; (Τάσος Μπαϊράμης – Αδαμαντία Λέϊλα Μακχλούφ, Γ3, Ειρήνη Κούμπα, Γ2), Χρυσάκη Σαββίνα, Γ4. Ποια τα αίτιά που θεσπίστηκε; (Χρυσάκη Σαββίνα, Γ4)
 1. Πού συναντήθηκε ο Μεγάλος Κωνσταντίνος και ο Λικίνιος και θέσπισαν το Διάταγμα των Μεδιολάνων; (Νικόλας Καρδούλιας – Θέμελης Καλόμοιρος) (Γ2)
 1. Ποια ήταν   τα θέματα προς συζήτηση στα Μεδιόλανα; (Γιώργος Χαραμής, Γ4)
 2. Ποιες είναι  οι αποφάσεις των Μεδιολάνων και ποια τα γεγονότα που τις ακολούθησαν; (Μαρία Κυπραίου – Ευαγγελία Θεοδωρίδη) (Γ3), (Ειρήνη Κούμπα, Γ2), (Πεταλάς Λευτέρης, Γ4).
 1. Ποια ήταν τα αποτελέσματα του Διατάγματος των Μεδιολάνων; (Αργυρόπουλος Σπυρίδων και Ιακώβου Θεόφιλος, Γ2, Χρυσάκη Σαββίνα, Γ4).
 1. Κατά τη γνώμη σας η ανεξιθρησκεία είναι αγαθό που απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι; Στις μέρες μας υπάρχουν χώρες που δεν υποστηρίζουν την ανεξιθρησκεία; (Πεταλάς Λευτέρης, Γ4).
 1. (Ποια είναι η κατάσταση πριν το διάταγμα των Μεδιολάνων και ποια είναι τα αποτελέσματα του διατάγματος; Στέφανος Κουλλιάς – Μανόλης Κοπανέζος, Γ3)
 1. Πώς επηρέασαν το Χριστιανισμό οι αποφάσεις των Μεδιολάνων; (Ευαγγελία Θεοδωρίδη – Μαρία Κυπραίου) (Γ3)
 1. (Ποιες συνέπειες δρομολόγησαν οι αποφάσεις στα Μεδιόλανα; (Κυριακή Καμπούρη – Ειρήνη Μάγκου) (Γ3)
 1. Ποιούς κυρίως υποστήριξε ο Μεγάλος Κωνσταντίνος με το διάταγμα των Μεδιολάνων; (Άννα Μαμουζέλου – Κουτούζη Κατερίνα, Γ2)
 1. Με ποιο τρόπο το διάταγμα των Μεδιολάνων συντέλεσε στην θρησκευτική γαλήνη της αυτοκρατορίας; (Άννα Μίχα – Σεβαστή Κουκουβά, Γ2)
 1. Κατά την άποψή σας κατά πόσον εκτείνεται ο θρησκευτικός ρατσισμός στην δική σας κοινωνία. Να αναφέρεται παραδείγματα (Πεταλάς Λευτέρης, Γ4)

Συνάντηση και επιρροή Χριστιανισμού και Ελληνισμού – Συνέπειες
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dEpMX19xOXVuTTdtcUg2WkM1RHBGTEE6MQ
xristianismosellinsmos1