Πνευματική Γεωγραφία της Καλύμνου – ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ)

(Από Ιωάννη Μουσελλή, Ειρήνη Μελά, Μάρακα Μαρία, Σαββίνα Μάγκου, Β2)

CHRISTMAS2Δωδεκαήμερο είναι οι μέρες από τα Χριστούγεννα έως και τα Φώτα. Το Δωδεκαήμερο γιορτάζεται απλά στηelata1ν Κάλυμνο. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τον τρόπο που στολίζεται το νησί. Παλαιότερα δεν στολιζόταν ούτε δέντρο. Το πρώτο δέντρο που στολίστηκε στο νησί ήταν από την κυρία Κατερίνα Βουβάλη, όταν κτίστηκε το Παρθεναγωγείο. Το δένδρο στολίστηκε έξω από το σχολείο και στα κλαδιά του κρέμονταν αντί για στολίδια δωράκια για τα παιδιά του σχολείου.

Παλαιότερα ήταν απόλυτα απαραίτητο όλοι οι κάτοικοι του νησιού να παρευρίσκονται στη λειτουργία των Χριστουγέννων. Ο υπάλληλος της Δημαρχίας που άναβε τα φαναράκια στους δρόμους, έπρεπε να κτυπήσει όλες τις πόρτες των σπιτιών και να ξυπνήσει όλους τους νησιώτες για να πάνε στην εκκλησία.

galopoulaΤο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιείχε πετεινό ή χοιρινό με πράσο ή την καθιερωμένη πλέον σ΄ όλη την Ελλάδα γεμιστή γαλοπούλα. Το πρωΐ των Χριστουγέννων, όταν επιστρέφουν από την Εκκλησία, πίνουν το ζωμό από τον πετεινό, ή τρώνε σούπα από το ζωμό αυτό. Παραδοσιακά γλυκά του Δωδεκαήμερου αποτελούν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, φοινίκια όπως λέγονται στην Κάλυμνο. Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται με την αλλαγή του χρόνου και φυσικά αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία για να τρανταχxoirinoτεί το νησί από τους δυναμίτες και τις ντουφεκιές (Μουσελλής Ιωάννης). Στην Κάλυμνο ανήμερα τα Χριστούγεννα ακούμε δυναμίτες, όταν τελειώνει η εκκλησία μονοιάζουν όλη η οικογένεια σε ένα σπίτι μαζί με τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους θείους, θείες και ξαδέλφια (Μάρακα Μαρία) και τρώμε κοτόσουπα το πρωΐ και το μεσημέρι απολαμβάνουμε το γιορτινό τραπέζι που περιλαμβάνει την παραδοσιακή γαλοπούλα και είναι όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι (Ειρήνη Μελά). Στολίζουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με κορδέλες, στολίδια, και φωτάκια, καθώς και τις αυλές των σπιτιών μας (Μάρακα Μαρία).