Πνευματική Γεωγραφία της Καλύμνου – Παναγία η Χωστή των Καπελλά Θεμελίνας και Μαρίας Ζαΐρη

παναγια χωστήΜια φορά κι έναν καιρό, μια νύχτα Ανάστασης, πολύς κόσμος στο Βαθύ είχε πάει στην εκκλησιά της Παναγιάς, που βρίσκεται στο λιμάνι της Ρίνας. Ο παπάς έψαλλε το “Χριστός Ανέστη”. Όλοι οι άνθρωποι, με τις λαμπάδες τους αναμμένες έξω στην αυλή, χαρούμενοι και γελαστοί κάμναν το σταυρό τους.

Άξαφνα ακούστηκε μια δυνατή φωνή “ε, ε, ε, Κυρά Παναγιά, χώσου”. Η φωνή ερχόταν πέρα μακριά από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, πούναι πάνω ψηλά στο βουνό στην αντίθετη πλευρά. Κι αμέσως, σαν νάνοιξε η γη και την κατάπιε, η εκκλησιά χώθηκε μαζί μ΄αυτούς που παρακολουθούσαν τη λειτουργία.

Τι είχε συμβεί; Κείνα τα χρόνια είχε πολλούς πειρατές. Πήγαιναν παντού, κυρίως σε μικρά νησιά, αφύλακτα, κι έκαναν πολλές καταστροφές. Έκλεβαν ό,τι έβρισκαν, σφάζανε, παίρναν σκλάβους για τα καράβια τους. Κείνο το βράδυ λοιπόν, ένα πειρατικό καράβι ήρθε. Επειδή δεν μπορούσε να αράξει μέσα στο λιμάνι της Ρίνας, που κάθε βράδυ τόκλειναν με μια χοντρή αλυσίδα, άραξαν μακριά. Οι πειρατές βγήκαν έξω, πέρασαν ψηλά από το βουνό κι άρχισαν να κατεβαίνουν προς το Βαθύ. Τότε τους είδε η αγία Ειρήνη και φώναξε της Παναγιάς να χωστεί, για να σώσει τους χριστιανούς που θα τουρίνα καλύμνου3ς έσφαζαν όλους εξάπαντος.

Στον τόπο που είναι χτισμένη η Παναγία, μόνο χώματα και πέτρες είχαν μείνει. Όσοι όμως περνούσαν από κει, χωρίς να ξέρουν τίποτε, άκουγαν πολλές φορές φωνές και αισθανόντουσαν μιαν όμορφη μυρωδιά από λιβάνι.

Κάποτε αποφάσισαν να σκάψουν και βρήκαν από κάτω την εκκλησιά της Παναγιάς. Όταν την ξέχωσαν, της έδωσαν το όνομα “Παναγία η Χωστή” και κάθε καλοκαίρι τη λειτουργούν.

Πριν από μερικά χρόνια πάλι, ένα βράδυ που σε λίγο θα χτυπούσαν οι καμπάνες για την Ανάσταση, δυο βοσκοί άραξαν στο λιμάνι της Ρίνας με τη βάρκα τους. Ερχόντουσαν από την Παλιόνησο και φέρνανε τυριά και μυζήθρες. Δεν προλαβαίνανε να πάνε στην Πόθεια και μείνανε εκεί. Είπαν, λοιπόν, ο ένας να φυλάει τη βάρκα κι ο άλλος να πάει ψηλά σρίνα καλύμνου1το Μετόχι που είχε παπά και θα λειτουργούσε, ν΄ακούσει το “Χριστός Ανέστη”.

Όπως ξεκινούσε, κοιτάζει λίγο πιο πάνω κατά την Παναγιά τη Χωστή και βλέπει φώτα και κόσμο μαζεμένο. Ακούει και ψαλμωδιές. Λέει μέσα του: “Ας πάω εδώ που είναι πιο κοντά”. Πήγε πραγματικά, άκουσε τη λειτουργία, πήρε αντίδωρο από το χέρι του παπά, κι έφυγε. Μόνο που δεν γνώρισε κανένα.

Τ΄άλλο πρωΐ βρήκε τον παπά του Βαθύ και του είπε, ότι λειτούργησε κι η Παναγιά η Χωστή. Εκείνος δεν του μίλησε για να μην τον τρομάξει. Γιατί άλλος παπάς δεν υπήρχε να πάει να λειτουργήσει. Ήταν ο παπάς που χώστηκε με τους χριστιανούς κείνη τη νύχτα της Ανάστασης και  σηκώθηκε να λειτορυγήσει. Αυτόν είδε ο βοσκός…

Μας το έφερε ο Μιχάλης Ροδίτης, Α3. Τον ευχαριστούμε πολύ.

Leave a Reply