Πνευματική Γεωγραφία της Δωδεκανήσου : “Η Παναγιά του Χάρου”, Εξωμοναστήριο στους Λειψούς Δωδεκανήσου

Panagia toy xarou1

Βρισκόμαστε στα 1600 μ.Χ. Μοναχοί από την Ιερή Μονή της Πάτμου φτάνουν στους Λειψούς του νομού Δωδεκανήσου και χτίζουν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το Χωριό το Εξωμονάστηρο (έτσι το αποκαλούν εκεί) της “ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ“.panagiaxarounaos

Ο Ναός είναι τρισυπόστατος (αφιερωμένος σε τρεις αγίους), χτισμένος σε ρυθμό Βυζαντινό.  Τον διακρίνει ο χαμηλός τρούλος, τα ακανόνιστα τόξα (που προσδίδουν στο ναό μια ασυνήθιστη γοητεία), τα λιγοστά και στενόμακρα παράθυρα, από όπου το λιγοστό φως που περνά δημιουργεί στον προσκυνητή μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το πέρασμα τόσων αιώνων άφησε την εκκλησία ανέπαφη, ενώ ερήμωσε τα  κελιά των μοναχών που υπάρχουν τριγύρω. Σεβάστηκε όμως το ιερό κειμήλιό τους, την πρωτότυπη, πραγματικά μοναδική και θαυματουργή εικόνα της “Παναγίας του Χάρου”. Την μοναδικότητα στην εικόνα αυτή δίνει το γεγονός ότι η Παναγία παρουσιάζεται να κρατά το Χριστό όχι ως βρέφος (όπως γίνεται συνήθως), αλλά κρεμάμενο νεκρό στο σταυρό του μαρτυρίου. Κι επειδή οι έννοιες νεκρός και Χάρος σχετίζονται, η εικόνα, και γενικότερα η εκκλησία, ονομάστηκε “Παναγία του Χάρου“.

panagiaxarou3Μεγάλο πλήθος προσκυνητών έρχονται στις 23 Αυγούστου, για να προσκυνήσουν μπροστά στη θαυματουργή εικόνα που συνδέθηκε με το παρακάτω ιστορικό: Τον Απρίλιο του 1943 η ευσέβεια μιας κοπέλας τοποθέτησε στην εικόνα άσπρους κρίνους. Αυτοί όπως ήταν φυσικό ξεράθηκαν. Μα ξαφνικά τον Ιούλιο οι αποξηραμένοι κρίνοι άρχισαν παράδοξα να ξαναζωντανεύουν και μάλιστα όσο πλησίαζε η γιορτή της 23ης Αυγούστου (την ημέρα του πανηγυριού της) έφτασαν να βγάζουν ολόκληρα μπουμπούκια που μοσχομύριζαν. Το θαυμά αυτό πραγματοποιείται από τότε μέχρι σήμερα. Και προσφέρεται ως ευλογία της Παναγίας του Χάρου σε κάθε προσκυνητή, αλλά συγχρόνως και ως επιχείρημα προς τους άπιστους που πασχίζουν να το εξηγήσουν με λογικοφανείς ερμηνείες, που έχουν βάση καθαρά και μόνο τη λογική και την επιστήμη και όχι την πίστη στο ιερό και θείο.

Παρόλα αυτά η “Παναγία του Χάρου” για χάρη τόσο των πιστών της, όσο και για να προβληματίσει τους άπιστους συνεχίζει το θαύμα της κάθε χρόνο στη γιορτή της, και μας καλεί όλους να παραβρεθούμε στη Χάρη Της για να αποθέσουμε τις ελπίδες και να ακούσει τις προσευχές μας.

panagia toy xarou2

Εμμανουήλ Σάββας Μουσελλής, Β2