Μέσο και Ανώτερο Κατηχητικό Σχολείο Αγίου Θεολόγου : Διαφορές Ανδρός και Γυναικός στη γενετήσια και φυσιολογική ζωή τους.

  • Φυσιολογία

   Άνδρας : Όπως σε όλα τα ζσυζυγική2ωϊκά είδη, ο άνδρας είναι φυσικώς και γεννητησίως ενεργητικός και επιθετικός (φαίνεται ακόμη και στα κύτταρα του οργανισμού του : το σπερματοζωάριο είναι ενεργητικό, ταραχοποιό και αεικίνητο). Η γενετήσια επιθυμία ξυπνάει πιο εύκολα, μια ισχυρή παρόρμηση άμεσα τον οδηγεί κατ΄ ευθείαν στην ερωτική πράξη. Στη ζωή του όλη έχει την ψυχολογία και δράση κυνηγού, πολεμά και εργάζεται δραστήρια για να δημιουργήσει τη ζωή.

Γυναίκα : Όπως σε όλα τα ζωϊκά είδη, η γυναίκα είναι αποδεκτική και παθητική (φαίνεται στα κύτταρα του οργανισμού της : το ωάριο είναι ακίνητο και περιμένει τον ερχομό του σπερματοζωαρίου).  Περιμένει να τη διαλέξουν. Είναι ήσυχη και επιθυμεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει και να διαφυλάξει τη ζωή που δημιουργείται από αυτή. Έχει υπομονή και σοφία στην κάθε της κίνηση που περιβάλλεται από αγάπη απύθμενη! Στην ερωτική πράξη υπάρχει ορισμένος ρυθμός στην έντσυζυγική ζωή2αση των επιθυμιών της, ρυθμός που αντιστοιχεί με τον κύκλο των εμμήνων. Το αίσθημα και η συγκίνηση παίζουν πιο μεγάλο ρόλο για τη γυναίκα από ό,τι για τον άνδρα.

  • Χρόνος

Άνδρας : Ο χρόνος πού χρειάζεται για τη γεννετήσια  πράξη για τον άνδρα είναι πάρα πολύ σύντομος με προσπάθεια όμως δική του, με στοργή και κατανόηση, με αυτοκυριαρχία μπορεί να γεφυρώσει την την διαφορά του χρόνου και να βοηθήσει τη γυναίκα του να ενωθεί μαζί του στην κατάλληλη ώρα και να πετύχει μαζί της αρμονία ψυχών και σωμάτων.

Γυναίκα : Η γυναίκα χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο για να ετοιμαστεί ψυχολογικά ώστε να δοθεί. Πρέπει όμως να κατανοεί τη δυσκολία του ανδρός της και όταν βλέπει πως εκείνος προσπαθεί να την καταλάβει, να τον εκτιμά και να τον αγαπά. Και όταν εκείνος δεν καταφέρνει πάντα να είναι σωστός, εκείνη να μην μνησικακεί, αλλά να τον κατανοεί!

  • Τόπος

Άνδρας : Ο άνδρας έχει συγκεκριμένους τόπους στο σώμα του που προκαλούν ερεθισμό και ερωτική συγκίνηση. Τα ευαίσθητα σημεία του είναι λιγότερα από της συζυγική ζωή5γυναίκας και εντοπισμένα. Οι οδηγοί ερωτικής τέχνης ή η τηλεόραση και βίντεο με ταινίες ερωτικού περιεχομένου κάνουν κακό! Τραυματιζουν την προσωπική ευαισθησία τη δική μας και της συντρόφου μας και πληγώνουν τον αυθορμητισμό που ξεπηδά από την προσωπική μας εμπειρία και την αποκτηθείσα γνώση της συντρόφου μας. Δεν επιτρέπονται όλα!  Ούτε βιώνουμε πάντοτε σε οποιαδήποτε μέρα την αγάπη μας! Σεβασμός στις γιορτές της εκκλλησάς μας!

Γυναίκα : Η γυναίκα έχει σε όλο της το σώμα μία ευαισθησία διακεχυμένη. Σε ευνοϊκές φυσικές καταστάσεις μια απλή επαφή σ΄ένα οποιοδήποτε σημείο του σώματός της προκαλεί ερεθισμό. Στην αρχή του γάμου συμβαίνει να ανταποκρίνεται καλύτερα η γυναίκα στις θωπείες και τα αγκαλιάσματα. Την βοηθούν να αποβάλει τη φυσική της δειλία και αιδημοσύνη και να ανταποκριθεί στην αγάπη του άνδρα της. Να συζητά η γυναίκα με τον άνδρα της για να τον βοηθά να τη συγκινήσει. Δεν είναι ντροπή! Ούτε πρέπει να είναι συνέχεια παθητική. Έχει δικαίωμα και ο άνδρας της να απολαμβάνει το ενδιαφέρον της! (Γι αυτό το λόγο η ερωτική πράξη λέγεται στη γλώσσα της εκκλησίας μας “ομιλία”! Συνάντηση λογική με καρδιά γενόμενη). Δεν  επιτρέπονται όλα όμως! Όχι αυτοερωτισμός! Ενισχύει τον εγωϊσμό. Ερωτική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά μας = προσοχλή μεγάλη!

  • Κορύφωση

συζυγική ζωή4Οργασμός = χαλάρωση. Στον άνδρα συνοδεύεται με έκχυση του σπέρματος σε μικρές δόσεις που καθορίζονται από τις ρυθμικές συσπάσεις των μυών που βρίσκονται ολόγυρα. Η ποσότης του σπέρματος που παράγεται αναλογεί περίπου σ΄ ένα κουτάλι του καφέ. Αντιδράσεις του ανδρός ποικίλουν.  Συνήθως μετά περιέρχεται σε μια απώλεια συνειδήσεως. Χαλαρότητα και διάθεση ύπνου. Τον ενοχλούν αγγίσγματα και συζητήσεις τρυφερές. Θέλει χρόνο να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση.  Πολλές  φορές αυτή είναι η αιτία που η γυναίκα μνησικακεί στον άνδρα της, γιατί μετά από την συνεύρεσή τους εκείνη θέλει να συζητήσει την εμπειρία της με λόγια ή με χάδια. Αισθάνεται όμως εγκαταλειμμένη και βιώνει την συμπεριφορά του άνδρα της ως εγωϊστική. Πολλές φορές οι άνδρες απορούν πώς γίνεται οι γυναίκες να είναι μουτρωμένες μετά από μία έντονη γεντήσια πράξη. Πρέπει να καλλιεργήσει ο άνδρας τη στάση του αυτή. Αν αγαπάει τη γυναίκα του θα καταφέρει να σκεφθεί αυτή πρώτα και να της δώσει τη συναισθηματική επιβεβαίωση της ευτυχίας που έζησαν μαζί.

Γυναίκα : Οργασμός = χαλάρωση. Στις γυναίκες βιώνεται σαν σταμάτημα της έντασης. Η φυσική εκδήλωση φανερώνεται σε κτύπους, δονήσεις, συσπάσεις στη γεννητική περιοχή και το υπογάστριο. Καμμιά φορά και στο σώμα ολόκληρο. Η διάκρκεια του οργασμού στην γυναίκα είναι πιο εκτεταμένη από τον άνδρα και ο παροξυσμός λιγοστεύει πιο σιγά και πιο βαθμιαία. Κρατά πολύ περισσότερο από τον άνδρα. Στην αρχή του γάμου ο αισθησιασμός στη γυναίκα είναι ναρκωμένος, παρουσιάζει λοιπόν η γυναίκα πολύ λίγο ενδιαφέρον για τον αισθησιακό έρωτα. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι η τρυφερότητα και η στοργή στις εκδηλώσεις του άνδρα της. Στον άνδρα της έγκειται να την ξυπνήσει ερωτικά με υπομονή κια αγάπη. Μετά την συνεύρεση φυσιολογικά ακολουθεί ένα αίσθημα αφθονίας και εγκαταλείψεως. Είναι το πιο σημαντικό συμπλήρωμα της συνουσίας. Ένα ζευγάρι βρίσκεται σε φυσική, αισθηματική και σεξουαλική αρμονία τότε έπειτα από την ερωτική πράξη ακολουθεί ένα αίσθημα τρυφερής οικειότητος. Πρέπει όμως να γνωρίζει η γυναίκα ότι πολλές φορές ο άνδρας χρειάζεται να περιμένει ένα μικρό χρονικά διάστημα για να συνέλθει από την ένταση της ερωτικής πράξης και να μη ζητά άμεσα να της εκδηλώσει την αγάπη του με συζητήσεις.  Αν δεν γνωρίζει ο άνδρας της αυτήν την διάθεσή της ας το συζητήσουν μαζί, με πρωτοβουλία της συζύγου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η συζυγική  ευτυχία δεν είναι ένα προσόν του γάμου, αλλά είναι ο κύριος σκοπός του που πρέπει να επιτευχθεί. Δεν είναι ένα δώρο που το δεχόμαστε, αλλά ένα αποτέλεσμα που το επιτυγχάνουμε. Γι΄ αυτό θα πρέπει να αποβλέπουμε στο να καταστήσουμε τη συζυγική ζωή μια τέχνη και το κάθε τι που θα μπορέσει να μας βοηθήσει γι’  αυτό, αξίζει το ενδιαφέρον μας.

(μελέτη στο μυστήριο του γάμου και την συζυγική/οικογενειακή ζωή στο πλαίσιο του μαθήματος : Ποιμαντική Θεολογία του Γάμου, με καθηγητή τον κύριο Σταυρόπουλο Αλέξανδρο).