Η Μοναξιά στη σύγχρονη εποχή

μοναξιά3Κείμενο αφόρμησης 1 : “Κάθε άνθρωπος χρειάζεται κάποιον, που να μπορεί μ΄αυτόν να κουβεντιάζει. Όμως στην εποχή μας κανένας δεν έχει καιρό για κάτι τέτοιο. Ο διάλογος με φιλικό πρόσωπο θεωρείται σήμερα ντεμοντέ. Το να κουβεντιάζει κανείς με τον ψυχαναλυτή του στοιχίζει πολύ σε χρήμα”. Αυτά είπε η Marlen Dietrich. Δείχνουν την απέραντη μοναξιά στην οποία έχει αυτοκαταδικαστεί ο σύγχρονος άνθρωπος, περιστοιχισμένος από ανθρώπους, πνιγμένος σε κοινωνικές υποχρεώσεις, κολυμπώντας σε ειδήσεις με ποικίλα μέσα μαζίκής ενημερώσεως. Πόσο μόνος ο άνθρωπος δίχως Θεό! Πεθαίνει για έναν διάλογο γιατί ό,τι ακούει. δεν είναι παρά ένας μονότονος και ανιαρός μονόλογος. Να ξαναβρεί το Θεό λοιπόν ο άνθρωπος. Για να βρει και το συνάνθρωπο. Είναι η μόνη λύση. Πριν να είναι πολύ αργά”.

μοναξιά1Κείμενο αφόρμησης2 : Είμαι 20 χρόνων και σπουδάζω … στην Αθήνα. Αυτή είναι η τρίτη χρονιά που μένω στην πρωτεύουσα και η μελαγχολία μου είναι στα “άνω” της. Αυτό το “I need somebody” το έχω πει όχι και λίγες φορές αλλά … Συγγνώμη που σε απασχολώ με τα δικά μου (στο κάτω κάτω τί σε μέλει εσένα!), αλλά να, επειδή δεν σε γνωρίζω, δεν με γνωρίζεις, μπορώ να γράφω. Πριν αρχίσω αυτό το γράμμα, προσπάθησα να γράψω στο ημερολόγιό μου έπειτα από καιρό, αλλά πάλι τα παράτησα. Λοιπόν, από μικρή δεν ήμουν ανοιχτή προς τους άλλους ανθρώπους αλλά δεν αντιμετώπιζα προβλήματα. Το μικρό χωριό μου δεν με κρατούσε. Διάβασα, πέρασα και ήρθα στην Αθήνα. Το πανεπιστήμιο ήταν πάντα στα όνειρά μου. Η μελγχολία, όμως, με έχει πλακώσει. Με τη συγκάτοικό μου είμαστε καλές φίλες … αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν της έχω ανοίξει την καρδιά μου. Έχω μάθει να κρύβω καλά τα αισθήματά μου, τις πίκρες μου, το τί με πληγώνει… Ένα άλλο κακό μου είναι ότι δεν έχω αυτοπεποίθηση. Αυτό, όμως, που ουσιαστικά μου λείπει και μου έχει προκαλέσει τα προβλήματα – (πες με κομπλεξική) – είναι η έλλειψη της αγάπης. Κανείς μέχρι τώα δεν μου έχει πει πως με αγαπάει… Με τους γονείς μου – (παλαιότερα όταν έμενα μαζί τους) – δεν είχαμε και τόσο καλές σχέσεις. Έτσι απομακρυνόμουν από αυτούς . Τώρα έχουμε δεθεί (ίσως γιατί δεν βλεπόμαστε συχνά). Οι πράξεις τους, όμως , δείχνουν μεγάλη αγάπη για μένα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε δεν είχαμε χρήματα, για να έρθω στην Αθήνα να κάνω φροντσιτήριο σε ξένη γλώσσα και ξέρεις τί έκανε ο πατέρας μου; Πούλησε μερικά περιουσιακά στοιχεία του, για να πληρώσουμε τα δίδακτρα. Και άν σήμερα προσπαθώ να βρίσκω λίγο κουράγιο μέσα μου και συνεχίζω είναι γιατί θέλω να τους δω ευτυχισμένους  (γιατί έχουν περάσει πολλά στη ζωή τουςμοναξιά4), και να τους δώσω χαρά και μόνο. Τώρα που θ΄ανέβω στο χωριό για τις γιορτές η όλη μου χαρά θα είναι τις δυο πρώτες ημέρες, ωστόσο θα τους δω όλους. Έπειτα απ΄όλα αυτά, ένιωσα καλύτερα. Είναι η πρώτη φορά που ανοίγομαι και αυτό όπως σου εξήγησα έγινε γιατί δεν σε ξέρω κια δεν με ξέρεις. Όλον αυτόν τον καιρό προσπαθώ να βοηθήσω μόνη μου τον εαυτό μου, αλλά φοβάμαι ότι δεν τα καταφέρνω, αφού συχνά βρίσκομαι στην ίδια κατάσταση (“Καθημερινή”  Αθηνών).

Η συζήτηση έγινε σε κάποια εσπερινή ώρα από ομάδα της κατασκήνωσής μας, πέρυσι, το 2013, στην Αγία Παρασκευή, στο Άργος Καλύμνου.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Για ποιους λόγους νομίζετε απομονώνεται ο σύγχρονος άνθρωπος από το κοινωνικό του περιβάλλον;

ΚΟΡΙΤΣΙ1 :  Γιατί υποφέρει από πολλών ειδών φοβίες : για το άγνωστο, την αρρώστεια, τη φτώχεια, τον πόλεμο, τις φυσικές καταστροφές τις πλημμύρες κλπ.

ΚΟΡΙΤΣΙ2 :  Γιατί δεν έχει μάθει να εμπιστεύεται και να επικοινωνεί, για αυτό τον λόγο απομονώνεται σιγά σιγά από όλους.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Πού καταφεύγει για να μπορέσει να ισορροπήσει;παραλυτικός βηθσδά

ΚΟΡΙΤΣΙ3 : Στην τηλεόραση, το ίντερνετ, το facebook και τα κοινωνικά δίκτυα γενικά, στα κινητά τηλέφωνα.

ΚΟΡΙΤΣΙ4 : Νομίζω ότι μέσα από την ασφάλεια της απόστασης και της απόκρυψης όπως είδαμε στο κείμενο της προσωπικότητάς μας προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε κρύβοντας τον πραγματικό εαυτό μας, για να μην εκτεθούμε γενικά.

ΚΟΡΙΤΣΙ5 : Επειδή λείπει η αγάπη και το πραγματικό ενδιαφέρον για τον διπλανό μας άνθρωπο μπορεί να γίνουμε θύματα. Τα παραπάνω αντικατάστατα της μοναξιάς μπορεί να γίνονται εργαλεία ενοχής, τύψεων, εκμετάλλευσης, αμαρτίας, όπως πορνεία ή παιδοφιλία, πώληση βρεφών, παιδιών, οργάνων προς μεταμόσχευση, φτηνή εργασία με απάνθρωπους όρους που από παγίδες δεν φαίνονται αρχικά.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Ποιες λύσεις λοιπόν μπορούμε να βρούμε για να αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά;

χριστός παιδί2 ΚΟΡΙΤΣΙ2: Να καταφέρουμε να νικήσουμε τους φόβους μας αποκτώντας υγιή σχέση με το Θεό μας. Να Του εμπιστευθούμε από την αρχή τη ζωή μας, τους φόβους μας, την ευτυχία μας, αφού Τον γνωρίσουμε μέσα από την Αγια Γραφή και τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας.

ΚΟΡΙΤΣΙ3 : Να μπορέσουμε να χτίσουμε ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης, αγάπης, επικονωνίας με τους συναθρώπους μας.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ :  Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

ΚΟΡΙΤΣΙ4 : Όταν αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με το Θεό μας, τότε θα έχουμε σωστές σχέσεις εμπιστοσύνης προς τους αδελφούς μας ανθρώπους, στην Εκκλησία, στην ομάδα, στην κατασκήνωση και θα τους εμπιστευόμαστε και θα είμαστε ασφαλείς. Να δούμε τον αδελφό μας ως πλησίον μας, τον εαυτό μας, τον Θεό μας. Επίτηδες λέω στους χώρους της Εκκλησίας, γιατί πρέπει με σύνεση να φερόμαστε όταν εμπιστευόμαστε οποιονδήποτε για να αποφύγουμε τους παραπάνω κινδύνους.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Με χαρά μου ακούω ότι η σύνεση θεωρείται από